Felismerik a depressziót az okostelefonok

Hatékony és olcsó kezelést ígérnek a jövőbeli okostelefonos alkalmazások, amelyeket kifejezetten a mentális betegek kezelésére fejlesztenek ki a kutatók.

Okostelefonjaink segíthetnek fogyókúrázni, egészségesebben élni, de olyan alkalmazás is létezik már, amivel könnyebben ébredünk fel álmunkból. Hamarosan azonban lehet, hogy pszichológushoz sem kell mennünk, hogy kiderüljön, depresszióban szenvedünk.

Az amerikai Northwestern Egyetem Feinberg Gyógyszerészeti Karának tudósai ugyanis pontosan olyan alkalmazások kifejlesztésén dolgoznak, amelyek felismerik az egyes pszichiátriai betegségek tüneteit, és magát a betegséget is diagnosztizálják. Céljuk, hogy a lakosság számára széles körben elérhető legyen a technológia, amely segítségével a betegek azonnali segítséget kaphatnak. A gyógyszeres kezelést például így az internet segítségével a kezelőorvos távolról is tudná felügyelni, ahogyan más betegek esetében is.

trauma7

"Új technológiákat igyekszünk kifejleszteni, hogy segíthessünk a mentális betegségekben szenvedő embereken. Ezekkel csökkenthetjük a depresszió tüneteit, vagy akár megakadályozhatjuk a betegség elhatalmasodását" – fűzte hozzá David Mohr pszichológus, az egyetem viselkedéskutató központja technikai fejlesztésekkel foglalkozó részlegének igazgatója.

Az okostelefonos alkalmazás a jövőben értékeli majd a tulajdonosa hangulatát, amely révén olcsó és hatékony gyógymódban részesülhet. "Különösen a gyerekek számára lehet hasznos, akik nem szívesen fordulnak pszichológushoz" – vélekedett a kutató.

A szakértők szerint más mentális betegek esetében is hasznos lehet az alkalmazás, hiszen a készülék ellenőrizheti, hogy például egy skizofrén beteg bevette-e a napi gyógyszeradagját. De ugyanígy segíthet a HIV-betegek gyógyszeradagolásában is. Emellett egy másik program kifejlesztésén is dolgoznak, ami a rák túlélőinek segítene megküzdeni a stresszel és a depresszióval.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.