Zöldüljünk: zöldfűszeres sós rúd parmezánnal

A nyár zöld. Minden és mindenhol zöldül. Tobzódunk ilyenkor a friss zöldfűszerekben is, amelyek segítségével még egy egyszerű sós rúd is új életre kelhet, új ízvilággal örvendeztetve meg bennünket.

parmezános sós rúd

Burjánzik az erkélyem! Soha nem volt még ilyen. Leginkább egy olyan elsivatagosodott tájra szokott hasonlítani, ahol fél méterenként kiszáradt növénytetemek jelzik a kétbalkezes balkonkertész útját. De most! Most minden szegletében növények pompáznak, illatos virágok nyílnak a balkonládákban, a nagyméretű cserepekben burjánzanak a zöldfűszerek.

Burjánzanak. Nagy mennyiségben burjánzanak. (Hogy nekem semmi sem jó?!) Szinte már nem is tudom hova tenni őket. Kidobni meg sajnálom. Pláne, hogy életemben először sikerült nem kipusztítani őket fél nappal a vásárlás után. Megoldás? Fel kell őket használni! Iziben! Ezt a gondolatmentet követve mostanában elég sok olaszos jellegű tésztát, ételt készítettem, hogy legyen helye a bazsalikomnak, a rozmaringnak meg az oregánónak. A citromfüvet meg a mentát pedig limonádéba fojtottam.

Mihez illik a zöldfűszer?  Valamilyen sajthoz?  Sajt… zöldfűszer… egy kis nyers tészta. Mi lesz ebből? Zöldfűszeres sós rúd parmezánnal. Mi más? Végre egy olyan rágcsa, amely az én ízlésemnek is tökéletesen megfelel, egyáltalán nincs fűrészpor íze, zamatos, ropogós és felveszi az ipari mennyiségben növő fűszernövényeimet. Királyság!

Parmezános sós rúd zöldfűszerekkel

parmezános sós rúd

Előkészítés ideje:  
Főzési idő:  
Teljes idő:  
Hozzávalók
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 púpos teáskanál só
  • 15 dkg reszelt parmezán
  • 1 csokor oregánó
  • 4 szál rozmaring
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 8 ek víz
  • 5 teáskanál szezámmag
Elkészítés
  1. Első lépésként keverjük össze a lisztet, a sót, a reszelt sajtot és az apróra vágott zöldfűszereket.
  2. Adjuk a keverékhez a kockára vágott vajat, a tojások sárgáját és a vizet.
  3. Gyors mozdulatokkal gyúrjunk a hozzávalókból egynemű tésztát.
  4. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztánkat, kenjük meg a tojásfehérjével, szórjuk meg a szezámmaggal.
  5. Éles késsel vágjunk belőle vékony csíkokat.
  6. Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius fokra. A nyers rudakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és 15-20 perc alatt süssük őket aranybarnára.

parmezános sős rúd

parmezános sós rúd

Forrs: Mom with Five


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.