Zivatarok, szél és frontmentes légkör

Az ország északi felén lesz több és zártabb a felhőzet, délen számíthatunk napos időszakokra. Több helyen várható eső, zápor, főként a déli területeken zivatar.

A délnyugati szél élénk, többfelé erős, zivatarok környezetében átmenetileg viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 13 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 17 és 23 fok között alakul, délen lesz a melegebb.

Fronthatás nem terheli szervezetünket, de kissé erősödik a nappali felmelegedés mértéke.

Pollenjelentés
A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is országszerte magas marad. A pázsitfű félékre érzékeny allergiások figyelmébe ajánljuk, hogy a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja jellemzően alacsony, de helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is. Elkezdődött a csalánfélék virágzása, pollenjük egyelőre alacsony koncentrációban van jelen. Alacsony koncentrációban előfordulhat még a nyír, a kőris, a tölgy, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül az ország északi részén magas koncentrációban lehet jelen a fenyőfélék virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrás: met.hu