Vitaminhiány okozhatja a migérnt

D-vitaminból, B2-vitaminból, és Q10-koenzimből is kevesebb van a fiatal migrénesek szervezetében.

A migrénes fejfájás pontos oka még nem ismert, ezért a nagyjából minden tizedik embert érintő, gyötrő állapot kutatói folyamatosan új elméletekkel állnak elő.

A Cincinnati Gyerekkórházban a vitaminok lehetséges szerepét vizsgálták fiatal migrénesek részvételével. A megfigyelt fejfájós gyerekek, tizenévesek és fiatal felnőttek vérében alacsony D-vitamin, B2-vitamin és Q10-koenzim szintet mértek – mondta el a kutatást vezető Suzanne Hagler.

Az utóbbi években kiemelt figyelmet kapott D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében, de új eredmények szerint az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen.

fejfajas

A B2-vitamin, más néven riboflavin a szervezet növekedési folyamataiban játszik fontos szerepet, a Q10 pedig a sejtek energiatermeléséhez fontos vegyi anyag. A lányok és a fiatal nők körében a Q10-hiány volt a gyakoribb, míg a fiúknál és fiatal férfiaknál inkább D-vitaminból volt kevesebb.

A Cincinnati kórházban vizsgált vitaminhiányos fiatalok többféle kezelést kaptak migrénjük enyhítésére, így a kutatók szerint nem egyértelmű, hogy a vitaminpótlásnak mekkora szerepe volt panaszaik enyhítésében.

Korábbi kísérletekben már próbáltak vitaminkészítményekkel migrénes rohamokat megelőzni, de ezek egymásnak ellentmondó eredményeket hoztak.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.