Virágzik a hársfa, itt a szörpkészítés ideje!

Szeretnél valami finom és frissítő házi finomságot a nyári napokra? Akkor próbáld ki az Ezt fald fel! blog új receptjét, a hársfavirágszörpöt!

Szeretjük a hársfavirágszörpöt, mert a hársfa virágzatának illata semmihez sem fogható.

Édes, aromás, bódító… egyszerűen nem lehet nem szeretni. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a hársfa virágzata nagyon értékes nyákanyagokat tartalmaz, amelynek egészségünkre számos pozitív hatása van. Ezért a virágzatot szárított formában megtalálhatjuk még a gyógynövényeket forgalmazó üzletek polcain is, amelyből aztán a téli megfázós napokra remek tea készíthető.

De most nem a hársfateáról lesz szó, hanem – mint azt az első mondatból sejteni lehetett – egy másik alkalmazási formájáról, a hársfavirágszörpről, amely egy nagyon finom, és zamatos hűsítő lehet a nyári napokon.

hársfaszörp

Hozzávalók a hársfavirágszörphöz:

  • 30 dkg friss hársfavirágzat
  • 1 kg kristálycukor
  • 3 citrom leve, vagy 3 mokkáskanál citromsav
  • 1.5 liter csapvíz

Hársfavirágszörp elkészítése:

A szörp elkészítése az ideális hársfa kiválasztásával kezdődik. A kiválasztásnál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni: ne legyen forgalmas út mentén, mert a virágzat szennyezett lehet. Elég nagy fa legyen ahhoz, hogy ne okozzunk benne kárt a leszedett virág mennyiségével, és persze fontos szempont, hogy akkora fa legyen, amelynek még kényelmesen elérjük alsó ágait, hogy könnyedén leszedhessük a kellő mennyiségű virágot.

Már csak az a kérdés, hogy melyik hársfa virágzata alkalmas erre a célra, mert ugye a hársfának több fajtája is van. Igazából szinte mindegy, a lényeg, hogy az ezüst hárs nem jó erre a célra. Az ezüst hárs onnan ismerhető fel, hogy ha megfordítjuk egy levelét, akkor annak fonákján ezüstös színű finom szőrzet van. Ez nem alkalmas erre a célra, mert a légutakat ingerlő anyagokat tartalmaz. A magyar gyógyszerkönyv a kislevelű hárs és a nagylevelű hárs virágzatát írja elő teának, és bár itt nem teáról van szó, mégis csak éppúgy fogyasztási célról van szó. Szóval, az ezüst hárs nem jó. Az ezüst hárs virágzik amúgy utolsónak valamikor júliusban, míg legkorábban június eleje környékén a nagylevelű hárs, június közepe táján pedig a kislevelű hárs.

 hársfa

Most, hogy már tudjuk, melyik fajok a legalkalmasabbak a célra, elkezdhetjük begyűjteni. Amennyire csak lehetséges, igyekezzünk csak a virágzatot leszedni a fellevelekkel együtt (az a kis hosszúkás, keskeny zöld levélke, amely a kis csoportokban álló virágok mellett található). Ha teának gyűjtjük, akkor ezeket rajta is hagyhatjuk a későbbiekben is, de hársfavirágszörphöz ezeket majd le kell csipkedni.

Szóval, ha megvan a kellő mennyiségű virágzatunk, akkor rázogassuk ki belőle az apró bogarakat, csipkedjük le a felleveleket a virágzatról, majd tegyük félre a virágokat. Forraljunk fel másfél liter vizet, majd amikor már zubogva forr, facsarjuk bele a citromot, vagy adjuk hozzá a citromsavat. Zárjuk el a tüzet alatta, majd szórjuk bele a hársfavirágokat, nyomkodjuk bele a forró vízbe, majd fedjük le egy fedővel, és hagyjuk így ázni egy napig.

Forrs: Turistamagazin


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.