Világújdonságot készítenek hazánkban – Jön a Covid elleni orrspray

Az aerosol csirkékből származó IgY típusú antitesteket juttat a felső-légúti nyálkahártyákra, amelyek már a bejutási ponton semlegesíthetik a COVID-ot. A technológia más, hasonlóan terjedő vírusokra is alkalmazható lesz a későbbiekben.

A védőoltás hatékonyan oltalmaz a koronavírus okozta komolyabb megbetegedéstől, de főleg most, a negyedik hullám felszállóágában a vakcináltság önmagában kevés. Nemcsak önmagunk, hanem a még mindig mintegy négymillió oltatlan, illetve oltottan is sérülékenyebb idős, krónikus betegséggel küzdő ember szempontjából is – számol be a 24.hu.

Arról nem is beszélve, hogy míg a világ népességének túlnyomó többsége nem rendelkezik megfelelő immunitással, addig a vírus mindig megtalálja a rést a pajzson: a különböző mutációk újabb és újabb globális járványhullámokat indítanak.

Koronavírus ellen

Elsődleges fontosságú a megelőzés, az unásig ismételt eszközök, mint maszkhasználat, távolságtartás, kézmosás, -fertőtlenítés stb. E téren várható újdonság Magyarországról a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriuma és a steril (SPF) tojásokra szakosodott Prophyl Kft. összefogásából:

egy koronavírus elleni orrspray, ami meggátolhatja a kórokozó bejutását a szervezetbe, illetve amely később más felső-légúti vírusra is „átprogramozható”.

Nyilván sokan találkoztak már hasonlóval hirdetések formájában, netán vásároltak is, de Dr. Jakab Ferenc virológus professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egyetemi tanára a 24.hu-nak elmondta: ha vannak is többé-kevésbé hasznos termékek, a tudomány által leírt, kísérletekkel igazolt, direkt koronavírus elleni orrspray egyelőre nem létezik.

A technológia nem újkeletű, hiszen számos vírus esetben próbálkoztak már hasonló eljárás kidolgozásával. Az azonban biztosan a csillagok szerencsés állása, hogy a Baranya megyei régióban, egymástól néhány tíz kilométerre található az a két laboratórium, ahol ezt a – remélhetőleg hatékony – terméket ki tudják fejleszteni. Egyelőre nem tudni, a magyar fejlesztés végül világelsőként kerül-e piacra, de az igen, hogy amennyiben elér az előállítás/termék fázisába, egy 100 százalékban hazai fejlesztésű koronavírus ellenes szer lehet belőle.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Ez az orrspray hatékony a covid ellen

Forrás: https://napidoktor.hu/index