Viharos szél záporokkal, zivatarokkal

Éjszaka az ország nagyobb részén felhőátvonulások várhatók, futó zápor, esetleg zivatar továbbra is lehet. Az északkeleti, keleti megyékben több felhőre számíthatunk, és ott még több helyen várható zápor, zivatar, sőt heves zivatar is kialakulhat.

Napközben felhőátvonulásokra számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen – legnagyobb eséllyel a Miskolc-Békéscsaba vonalban – várható zápor, főként keleten zivatar. Az északnyugatira forduló szél többfelé lesz erős, napközben nagy területen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, a kevésbé szeles területeken hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható.

Az időjárás továbbra is a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

szeles-ido

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad, bár még többfelé elérheti a magas szintet. A csalánfélék pollenszórása várhatóan fokozódik, pollenkoncentrációjuk jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, sőt helyenként már nagyon magas is lehet. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja általában alacsony, bár helyenként a közepes szintet is elérheti. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a fenyőfélék és a bálványfa pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen. Elkezdődött a libatopfélék és a kenderfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet.

 

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.