Vigyázz, baj is érhet húsvétkor!

Bár a húsvét tájékán már viszonylag kellemes tavaszi idő van, azért ez az ünnep is okozhat később kellemetlen meglepetéseket számunkra, a megfázástól kezdve, egészen a gyomorrontásig!

Bármennyire szeretjük is a húsvéti ünnepeket, nem kevesen vannak, akinek volt már rossz tapasztalata is ezzel kapcsolatban: például, megfázott egy kiadós locsolás után. A hagyomány szerint húsvét hétfőn érkeznek a férfiak a lányos házakhoz, ahol aztán kölnivel locsolják meg, vagy vízzel öntözik a hölgyeket.

A vizes locsolás sok helyen divat ma is, különösen a kis falvakban. A móka és kacagás mellett lehetnek hátrányai is: amellett, hogy ha a leányzó nem számít a vízzel nyakon öntésre, komolyan megharagudhat, a tavaszi időjárás ugyanis csalóka.

Fotó: Reuters/Laszlo Balogh

Fotó: Reuters/Laszlo Balogh

A locsolás ártalmas lehet, ha nincs elég meleg odakint, és hideg vízzel loccsantják le az embert – teljes hosszában -, majd a hideg vizes ruha ránk tapad. Fontos gyorsan szárazra cserélni, legyen kéznél váltóruha! Nem túl kellemes, ha húsvéti locsolóinknak megfázást köszönhetünk!

A parfümmel, kölnivel locsolásnak egyéb hátránya is lehet, amennyiben a parfüm valamelyik összetevőjére allergiásak vagyunk. A másik veszélyforrás húsvétkor – ahogy karácsonykor is – a mértéktelen evészet! Az emberek nagy része hajlamos ünnepekkor elengedni magát, és nem figyelni arra, mennyit eszik, hiszen több helyen – rokonoknál, barátoknál – is megkínálják, mindenhol illik venni, legalább a süteményekből.

A túlevés, főleg, ha egyébként nem fogyasztunk ekkora adagokat, bajjal jár: puffadást, emésztési problémát okozhat, ami megkeserítheti a napunk hátralevő részét, de akár gyomorrontás is lehet a vége a habzsolásnak, amit nem úszunk meg egy délután alatt.

toltott tojas

Persze vehetünk mindenből a vendégségben, ha kínálnak, de ha sok helyre megyünk, célszerűbb mindenhol kis adagokat fogyasztani! Lehet hivatkozni rá, hogy még másutt is várnak bennünket és senkit sem szeretnénk megsérteni.

A húsvéti menüből nem hiányozhat a sonka és a tojás, a tojásra viszont jellemző, hogy ha nem főzzük megfelelően, szalmonella fertőzést is elkaphatunk: a tojás belsejében lévő szalmonella baktériumok ellen csak a magas hőmérsékleten történő sütés, főzés védhet meg minket, ezért a tyúktojást a forrástól számítva 7-9 percig mindenképp főzni kell!

Élelmiszert egyébként csak megbízható helyről szerezzünk be, és ez a sonkára is vonatkozik! Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása, így a tojásé, csirkehúsé is veszélyes lehet! A szalmonella baktériumok szaporodásának kedvez a langyos és meleg levegő, ezért érdemes mindig jól megnézni, hol állt az az étel, mielőtt elfogyasztjuk!

Szalmonella fertőzésről egyébként akkor beszélhetünk, ha a hasmenéses tüneteket láz is kíséri. A kilókkal sem árt vigyázni: mi döntünk úgy, hogy engedékenyebbek vagyunk magunkkal szemben az ünnepekkor, de gondoljuk meg jól, hány pluszkalóriát fogyasztunk el!

Egy deci pálinkaféle 250-300 kcal, 1 dl sör 40-50 kcal, 1 dl édes bor 100 kcal is lehet. A füstölt sonka energia- és zsírtartalma viszonylag magas: 100 gramm füstöltsonka kb. 370 kcal energiát, 33 gramm zsírt, 17 gramm fehérjét és 108 gramm koleszterint tartalmaz.

drinks

A különféle süteményekről pedig akkor még nem is beszéltünk! Húsvétkor különösen a locsolkodás napja veszélyes az alkohol túlzásbavitele szempontjából, bár alaposan berúgni már az első napon is lehet. Nem hiába ellenőrzik ilyenkor fokozottan a rendőrök az ittas vezetőket!

A locsolkodókat a piros tojás és a sütemények mellett legtöbbször jóféle pálinkával is kínálják. Nem nehéz túlzásba esni, ha minden helyen (már csak udvariasságból is) 1-2 kupicával felhörpint az ember. Ha autóval megyünk, mondani sem kell, semmiképp se fogyasszunk alkoholt, de kerékpárra sem szabad ittasan felszállni! A rosszullét, a másnaposság sajnos nem elkerülhető, ha az ivászatot túlzásba visszük. Ne feledjük, hogy ünnepelni is csak ésszel jó!

Így készül a glutén- és laktózmentes húsvéti kalács

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.