Veszélyes munkakörök és a rosszindulatú daganatok kialakulása

A munkahelyen is előfordulhatnak olyan tényezők (vegyi anyagok, sugárzások, vírusok), amelyek rosszindulatú daganatokat (rákot) okozhatnak.

Akár minden tizedik rosszindulatú megbetegedés okozta halálozás összefüggésbe hozható a munkakörülményekkel – írja az egeszseg.hu.

Sok olyan anyagról tudunk ,amelyek egyértelműen növelik a rák kialakulásának valószínűségét, ilyen például az azbeszt, a króm, a benzol vagy a keményfák pora.

Bizonyos daganat típusok hátterében gyakran állnak foglalkozási tényezők (pl. mesothelioma), mások hátterében nem igazoltak még foglalkozási tényezőket (pl. prosztatarák).

Abban az esetben, ha felmerül, hogy egy rosszindulatú daganatos betegség foglalkozási eredetű, akkor azt az észlelő orvosnak jelentenie kell a munkavédelmi hatóságnak (területi kormányhivatal). Mivel ez a hosszú lappangási idő miatt gyakran nyugdíjas korban merül fel, ezért nemcsak a foglalkozás-egészségügyi orvosok, hanem a háziorvosok és a klinikai orvosok is jelenthetik a gyanút. A munkavédelmi hatóság kivizsgálása fogja igazolni azt, hogy előfordult-e a munkahelyen olyan rákkeltő hatás, mely a kérdéses betegséget okozhatta.

Ahhoz, hogy a veszélyes munkakörökben dolgozók elkerüljék a megbetegedéseket vagy időben, korai, gyógyítható stádiumban fedezzék fel náluk a rosszindulatú daganatot, rendszeres munkaköri szűrővizsgálatokon kell részt venniük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.