Végre ingyen elérhető az idiopathiás tüdőfibrózis gyógyszere

Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmény társadalombiztosítási támogatással 2017. január 1-jétől érhető el.

Az idiopathiás tüdőfibrózis (IPF) egy ritka, súlyos tüdőbetegség. A kór lefolyása során a tüdőszövet megvastagszik, megmerevedik, és végül hegesedni kezd, mely a légzésfunkció folyamatos és visszafordíthatatlan romlásához vezet. A betegség oka nem ismert, ezt jelzi a kór neve is. Az idiopathiás tüdőfibrózis azt jelenti, hogy a tüdőfibrózis ismeretlen okból alakult ki.  A betegség legfőbb tünetei a romló nehézlégzés és a kínzó száraz köhögés. A világon mintegy 5 millió ember él ezzel a betegséggel, a magyarországi betegek száma pedig 300-1000 főre tehető. A betegség jelenleg sajnos nem gyógyítható, de a tüdőfunkció romlásának folyamata lelassítható. A betegek életminősége szempontjából is igen nagy jelentősége van a korai felismerésnek és a megfelelő kezelésnek.

A betegség korai és késői szakaszában is egyaránt alkalmazható a betegek többségénél hatásos gyógyszeres kezelés, amely enyhíti a tüneteket, lassítja a betegség súlyosbodását és akár 50%-kal csökkenti a légzésfunkció romlásának éves ütemét, így késlelteti a tüdő működésének hanyatlását, az IPF előrehaladását.

tüdő, oxigén

A készítményt eddig egyedi méltányossági kérelemmel lehetett elérni, azonban 2017. január 1-jével 100%-ban támogatott gyógyszerré vált. Támadáspontjai azok az úgynevezett növekedési faktor receptorok, melyeknek jelentős szerepük van a tüdőfibrózis kialakulásában. A kutatók megállapításai szerint a készítmény azokat a jelátviteli utakat gátolja, melyek szerepet játszanak a hegesedéshez vezető folyamatokban.

A gyógyszer társadalombiztosítási támogatásba történő befogadása lehetővé teszi, hogy a betegek várakozás nélkül, gördülékenyen jussanak hozzá az új gyógyszeres terápiához.

Forrás: https://napidoktor.hu/index