Van, aki 30 métert se sétálhat – Ezek a hosszú Covid tüdő-, szív- és agyi szövődményei

A koronavírus-fertőzés hosszú Covid-tüneteket okozhat és több szervet érinthet – mutatott rá számos tanulmány a közelmúltban. A probléma mechanizmusainak és lehetséges kezeléseinek kutatása is javában tart.

Sajnos, nem újdonság, hogy a Covid-19 számos embernél hagy maga után problémákat. Az új koronavírus-fertőzés hosszú távú gondokat okozhat a tüdő kis légutaiban, még az enyhe fertőzésben szenvedőknél is.

Az elhúzódó tünetek és szövődmények listája egyre nő – ezeket nevezik gyűjtőnéven hosszú Covid-nak. Leggyakoribb tünetei a légszomj, a fáradtság és az „agyi köd”. Egyes embereknél a panaszok közvetlenül a vírusfertőzés után, míg másoknál hetekkel vagy hónapokkal később jelentkeznek.

A hosszú Covid mechanizmusainak és lehetséges kezeléseinek kutatása folyamatban van; külön kutatócsoport vizsgálta például, hogy a koronavírus-fertőzés milyen hatással van az agyra, más kutatók pedig új kezeléseket tesztelnek a szívvel összefüggő tünetek kapcsán.

tüdőembólia, rosszullét

Fotó: 123rf.com

Hosszú Covid és tüdőkárosodás

A Radiology folyóiratban 2022 márciusában megjelent tanulmány arról ír, hogy a kutatók CT-képalkotást használtak 100 olyan felnőtt tüdejének vizsgálatára, akik koronavírusban szenvedtek és a tüneteik a diagnózis felállítása után legalább 30 napig fennálltak. Összehasonlították ezen résztvevők CT-leleteit egy, 106 egészséges résztvevőből álló csoportéval.

A Covid-19-ben szenvedő résztvevők – még ha nem is kerültek kórházba emiatt – nagyobb valószínűséggel észlelték annak jeleit, hogy a tüdő kis légutai károsodtak, mint az egészséges alanyok. A hosszú Coviddal küzdő betegek leggyakoribb tünetei a légzési nehézség, a fáradtság és a köhögés voltak. A kórházban kezelt csoport esetében csaknem az emberek 35 százalékánál mutatkoztak ún. légcsapdák a tüdőben a CT-vizsgálat szerint, szemben az egészséges résztvevők 7,2 százalékával. A koronavírus-fertőzést átélő, de kórházba nem került alanyok nagyjából 25 százalékánál jelentkeztek a légcsapdák jelei.

A légcsapda olyan állapot, melyben az ember kilégzéskor nem tudja teljesen kiüríteni a tüdejét. Ez gyakran előfordulhat a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), asztmában és más obstruktív légúti betegségek esetében. Azon 9 embernél azonban, akiknél 200 nappal a koronavírus-diagnózis után végeztek CT-vizsgálatot, a légcsapdák még mindig megvoltak.

A CT-képek külön elemzése bizonyítékot mutatott arra, hogy a tüdőben fennálló gyulladással vagy fibrózissal összefüggő, kis légúti betegségek vannak jelen. Ez utóbbi olyan állapot, amelyben a tüdőszövet megsérül és hegesedik. A kutatók továbbra is  nyomonkövetik ezeket a pácienseket, hogy lássák, javul-e a tüdőfunkciójuk, vagy továbbra is fennállnak a tünetek.

“Amennyiben a betegek egy részénél ezután is jelen van a kis légutak betegsége, fontos elgondolkodni a mögöttes mechanizmusokon” – mutatott rá dr. Alejandro P. Comellas, a tanulmány szerzője, az Iowai Egyetem Carver College of Medicine belgyógyász professzora és pulmonológusa.

Hozzátette: lehet ez gyulladáshoz kapcsolódó valami, amely visszafordítható, de kapcsoldóhat visszafordíthatatlan heghez is – utóbbi esetben módot kell találni a betegség előrehaladásának megelőzésére.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Long-Covid és poszt-Covid – mi a különbség?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu