Változóan felhős lesz az ég, több felé esővel

Változóan, illetve erősen felhős lesz az ég, több napsütés a Nyugat-Dunántúlon és az Alföld keleti, északkeleti részein lehet.

Délelőttig főként a Balaton és Tisza vonala közt várható eső néhol jelentősebb mennyiségben, majd napközben legnagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati felén és a középső országrészben alakulhat ki zápor, délelőtt délnyugaton esetleg zivatar.

Késő estére csökken a felhőzet, és mindenütt megszűnhet a csapadék. Az északnyugati, északi szél egyre többfelé feltámad és megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon és a Bakonyban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 12 fok között valószínű, de Szabolcsban 13, 14 fok is lehet. Késő este jellemzően 5 fok köré hűl le a levegő.

Az időjárás ma is a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

felhős táj

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütés mindenütt várható. Néhol zápor előfordulhat. Eleinte erős, helyenként viharos lesz az északi szél, majd mérséklődik a légmozgás.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben -1, +4, majd +1, -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. március 8. 9,5 °C +4,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 23,0 °C (1920) legalacsonyabb hőmérséklet: -12,5 °C (1987)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.