Változó időjárás, többórás napsütéssel

Változó felhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk, elsősorban északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon alakulhat ki helyenként záporeső.

Az északnyugati szél napközben főként a középső országrészben és a Dunántúl északi felén megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 13 fok között alakul, de elsősorban az Északi-középhegység völgyeiben kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között várható.

A lehűlést hozó hidegfront elhagyta a Kárpát-medencét, mögötte több fokkal hűvösebb levegő áramlott térségünk fölé, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Ezáltal általános „restség” válik uralkodóvá.

eso_elott

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban várhatóan mérséklődik a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja, jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul. A pázsitfűfélékre érzékeny allergiások figyelmébe ajánljuk, hogy a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Helyenként közepes koncentrációban lehet jelen az útifű és a hárs virágpora is. A lórom, a libatopfélék, valamint a kenderfélék pollenkoncentrációja valószínűleg továbbra is alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.