Válogatott tippek a kielégítő alváshoz

Lassan nemzeti jelenség lesz az alváshiány. A modern, stresszes élet és az ágymegosztás elve mellett azonban vajon mit lehet mégis ez ellen tenni?

Feng shuit a hálószobába

Ez az ősi kínai művészeti ág optimizálhatja a pozitív energiát a hálószobában, mely segít azzá a szentéllyé tenni, aminek lennie kell. A krémszín, a barack, a terrakotta, a levendula, a sárga, lika, narancs, rózsaszín és a piros állítólag a legjobb színek egy hálószobába.

Ha valamit a rossz feng shui elrontott, azt a jó feng shui helyreteszi. – mondta Angela Ang a Felkelő Sárkány Feng Shui munkatársa. Fontos megvizsgálni a belső és a külső chi-t. Nem szabad tükörrel szemben, gerenda alatt, a felsőbb szint vécéje alatt aludni, és ezeket igazán könnyű betartani.

Személyre szóló környezet

Dr. Chris Idzikowski alvásszakértő szerint a megfelelő matrac kiválasztásával átlagosan 42 perccel növelhető az alvás időtartama. Ami az egyiknek kényelmes, az viszont lehet, hogy a társának maga a pokol. Az Alvástanács munkatársa, Jan Turner azt mondja: Aki a párjával együtt választja ki a matracot, az kényelmes változást visz kettejük életébe. Érdemes inkább king-size matracot választani a standard dupla helyet, ha nehézséget okoz az egy ágyban alvás. A külön paplan is jó ötlet, ha az egyik fél forgolódós, vagy izzadósabb, így egyiknek sem kell feladnia a kényelmét.

alvás

Csendes éj

A tökéletes alvási környezetet tönkreteheti, ha a hálótárs beszél álmában. A London délnyugati részén, Richmondban lakó 36 éves Karen Slavick-Lennard sokat tud erről mesélni. Férje, Adam világhírnévre tett szert, miután Karen internetes blogjában kezdte el megörökíteni éjszakai monológjait.(sleeptalkinman.blogspot.com) Az asszony így nyilatkozott: Nem zavarja a saját álmát, ha közben beszél. Én mindig felébredek rá. Egy éjjel általában 5-6 órát alszom. Néha jó lenne, ha többet pihenhetnék, de sosem írom a férjem számlájára, mert annyit mulatunk rajta, hogy ez bőven ellensúlyozza a hátrányait. A horkolás például biztosan nagyon zavarna.

Egyedül alvás

Néhány pár esetében a horkolás sajnos olyan súlyos gondot jelent, hogy kénytelenek külön aludni. A 31 éves Jenny Jones szerint azonban nem kell megbélyegezni a horkolókat. A férjem rettenetesen horkol. Mégis közös a hálószobánk, ahol összebújunk, és hasonlók. Amikor elálmosodik, akkor átmegy a saját hálójába. Mások szerint ez így nem valami romantikus, de én sok olyan embert ismerek, aki ugyanígy oldja meg. Ez semmilyen káros hatással nincs a kapcsolatunkra. Egyszerűen csak praktikusabb.

Meg kell határozni a probléma gyökerét..

Az alváshiány súlyosan káros az egészségre és gyengíti az immunrendszert. – állítja Dr. Georgina Cannon klinikai hipnoterapeuta, aki szeret a mélyére ásni annak, hogy mi okozza betegei alvászavarát. Ez a beállítottságtól függ, és hogy miféle zavart szenvedett a normális ritmus. A test ugyanis ismeri az alvásmintát, és ahhoz is szokik hozzá. Ennek gyökerei gyakran az egyetemi évekre, a gyermekvállalásra, de akár a gyermekkorba is visszanyúlhatnak. Vizsgálhatók még a fizikai zavaró tényezők is. Ha a ház egy ley-vonalra épült (energiaörvény), és az ágy keresztezi ezt az energiavonalat, az zavarhatja az alvást. Néha csak annyiból áll az alvás javítása, hogy odébb húzza az ember az ágyát a ley-vonaltól.

Fontos az intimitás

Ha a korábbi jótanácsok közül egy sem vált be, akkor marad a szerelmeskedés. Biztos régebben élt asszonyoktól maradt fenn a mondás, hogy az alvás előtti összebújástól jobban alszunk, de Jan Turner az Alvástanácstól így fogalmazott: Az elalvás előtti szex endorfint szabadít fel, a kutatás pedig azt mutatta ki, hogy ez előnyös.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.