Üzenet magadnak

Ha valóban érdekel álmaid igazi tartalma, a legjobb, ha te magad fejted meg kódolt üzeneteit.

Nem ígérhetem, hogy ennek a cikknek az olvasása után tapasztalt álomfejtővé válsz majd, de az álomfejtés alapjait bizton elsajátíthatod. Kezdésképpen három dologra lesz szükséged: szenzitivitásra, önismeretre, és míg kezdő vagy a témában, mondjuk Krúdy Álmoskönyvére.

Most biztosan megkérdezted minek az álmoskönyv, ha saját magad partizánkodsz az enigmák területén. Az álmoskönyvek, nem álomfejtő könyvek, hanem kultúrkörünk jelképrendszerének gyűjteményei, melyek az álmokban tapasztalt szimbólumok általános értelmezései. Általános értelmezések! Ezért kell csak időlegesen az álmoskönyv. Tapasztalataink és érzelmeink a világ dolgaihoz kapcsolódóan eltérőek, így jobb, ha álmaid szimbólumainak saját értelmezésére törekszel.

Egy álom üzenetének kihámozásához összetett (komplex) látásmódra lesz szükséged, mert bár az álmok legtöbbször képfoszlányok értelmetlen kuszaságának tűnnek, a látszólagos káosz mögött mégis bonyolult, de értelmezhető rendszer lapul meg.

Az álom megfejtésének módja annak legapróbb részleteinek felidézésével kezdődik. Nagy koncentrációval gondold végig (jó módszer, ha elmeséled hangosan) az álmodban szereplő személyeket, tárgyakat, helyszíneket, időpontokat és történéseket (ezek összességét nevezzük momentumoknak).

A könnyebb magyarázat kedvéért a továbbiakra, egy egyszerű álmot hozok példaként (ha már úgyis olyan ez az írás, mint egy bő lére eresztett recept):

hy8bzq739

Egy hatalmas ismeretlen téren állsz. A tér közepén egy több emelet magas polcos szekrény, tetején egy fényes serleg. Szeretnéd megszerezni. Hideg van.

Innentől egy kis elvonatkoztatásra (absztrakcióra) lesz szükség. A felidézett momentumokat kell áttranszformálnod, olyanformán, mintha szinonimát kellene keresned nekik, vagy éppen leírnod azok tulajdonságait. Ha egyelőre nem megy, itt hívd segítségül az álmoskönyvet!

 

– hatalmas ismeretlen tér közepén állsz; olyan helyen vagy, ahol messziről is mindenki láthat = szemmel tartanak, figyelnek

– több emelet magas polcos szekrény; akár egy ingatag létra, ami veszélyes magasságba vezet = kockázatos útvonal

– fényes serleg; csábító, csillogó tárgy = irigylésre méltó értékes dolog

– hideg van és fúj a szél; fagyos rideg levegő tölti ki a teret = ellenséges közeg

 

ofkwbqkp14

Miután ilyen formán számba vetted és értelmezted a momentumokat, próbálj kapcsolatot keresni köztük, s ,,összetett mondatokká" alakítani a részleteket.

Kritikus, ellenszenves tekintetek figyelme irányul rád. Szeretnéd kivívni elismerésüket, tekintélyt szerezni előttük, de ehhez kockáztatnod kell. Ez a rizikózás azonban könnyen kudarccal is végződhet, amely viszont hatalmas presztízsvesztést jelenhet számodra.

Itt válik fontossá az önismeret. Vedd számba jelenlegi élethelyzetedet, kutakodj múltadban, hol tapasztaltál olyan érzelmeket, benyomásokat, történéseket melyek képzettársítást követelnek tőled az álom tartalma, a valóság és azzal kapcsolatos érzelmeid között!

Végül szűrj eszenciát, nagy önkritikával és őszinteséggel (máskülönben az egész álomfejtés értelmetlenné válik);

Kockázatos döntés előtt állsz, melyben dűlőre kell jutnod, hiszen a világ nem vár rád.

A fenti példa értelmezése könnyűnek tűnhet, de ne feledd, ez csak egy rövidke, kiragadott snitt volt az ennél rendszerint hosszabb és nem ilyen egyértelmű álomtengerből. Azonban az itt leírt módszert elsajátítva, lassanként te is rutinos ,,önálomfejtővé" válhatsz!

Forrás: