Unalomrágcsák – Van, amit nyugodtan megehetsz!

Unalomból enni nem valami bölcs dolog. Mégis sokan megtesszük – nem azért, mert éhesek vagyunk, hanem hogy rágcsáljunk valamit. Nagyon mellényúlhatunk viszont számos nassolnivalóval, mert hizlalnak. Van olyan unalomrágcsa, amiből nyugodtan ehetünk?

A legtöbb rágcsálnivalót akkor esszük, amikor unatkozunk, filmet nézünk vagy éppen buliban vagyunk. Csakhogy ezek többsége igen nyomasztó mennyiségű kalóriával jár.

Ha szeretünk nassolni, de nem akarunk hízni, olyan rágcsálnivalók után kell néznünk, amelyekkel nem járunk rosszul. De mely nassolnivalók a legkevésbé hizlalóak? Melyeket ehetjük viszonylag nyugodt lelkiismerettel? Nézzük a listát.

  • Algás rágcsálnivalók: a sült tengeri algás nassolnivalók például szintén komoly függést alakíthatnak ki az ízük miatt – könnyű rájuk kapni. Sós, de kalóriában igen szegény, ráadásul fontos tápanyagokat tartalmaz, beleértve olyan ásványi anyagokat, mint a magnézium és a kalcium. Felpörgeti az anyagcserét. Jódban is gazdag, mellyel a pajzsmirigy működését serkenti. Enyhe olívaolajos bevonata miatt csak annyira zsíros, amennyire azt egy chips-től is elvárnánk.
  • Csokis mandula tej: nyilván ezt nem rágni kell, de frissítő és finom. Több kalcium van benne, mint a tehéntejben és csak 2 gramm szénhidrát, vagyis nyugodtan élvezhető. Melegítsük meg és tegyünk bele egy kis fahéjat is a még különlegesebb élményért. A fahéj egyébként is csökkenti az étvágyat.
  • Uborka vagy jicama (mexikói karalábé) szeletek: ha valami frissítőre vágyunk, az uborka is megoldja a dolgot! Ropogós és üdítő, hála magas víztartalmának. A jicama kevésbé ismert, de hasonlóan „működik”. Az uborka egy kis tengeri sóval és esetleg chili-vel megszórva, a jicama pedig lime lével és fahéjjal az igazi! Kihozza természetes édességét.
  • Levegőn pattogatott kukorica: ha nem a vajjal készült fajtákat választjuk, a sima, levegőn pattogatott kukoricával jól járunk. Néhány evőkanálnyi kukoricaszemet tegyünk egy papír uzsonnás zacskóba, csavarjuk be a tetejét, majd mikrosütőben pattogtassuk ki a kukoricát. Egy kis táplálkozási élesztőt hozzá lehet adni, B-12 vitaminnal dúsítva, a vajasabb érzésért.

  • Fagyasztva szárított alma: az édes és a nassolás iránti vágyunkat is csökkenti ez a finomság. Stressz ellen is igen hatásos, mivel általa magnéziumhoz jutunk.
  • Savanyúság: egy különösen kemény edzés után főleg előnyös a savanyúságra szavazni! Ha sokat izzadunk, a só nagyon jól jön, a szervezetnek szüksége van a megújulásra. Sósak, ropogósak, egyszerre elégítenek ki kétféle sóvárgást… és kalóriát szinte egyáltalán nem tartalmaznak.

  • Koktélparadicsom: úgy ehetjük őket, akár a cukorkát, mivel aprók és könnyedén elrághatók. Több kalóriát égetünk el velük, mint amennyit általában tartalmaznak. Emellett C-vitaminnal, cinkkel, antioxidánsokkal töltjük fel a szervezetünket – melyek a bőrünk szépségéhez, ragyogásához is hozzájárulnak.
  • Kombucha: ez a finom, probiotikus ital a szénsavas üdítők utáni vágyunkat elégíti ki. Organikus, fermentált tea. A kombucha valójában teagomba, nagyon régi, népi- és házi gyógyír. A fermentáció (erjesztés) egészséges baktériumokkal látja el a szervezetet, segít szabályozni az emésztést és megnyugtatja a gyomrot. Kombucha italokból keressük a steviával édesítetteket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php