Ültessünk szúnyogriasztó növényt! – Kakassarkantyút!

Nincs is bosszantóbb nyáron, mint a szúnyogoktól hemzsegő kert vagy üdülő. A megoldás a szúnyogriasztó növény (plectranthus coleoides) vagyis más néven a kakassarkantyú!

A szúnyogriasztó növény, a kakassarkantyú nyáron a balkonládák kedvelt dísznövénye.

A gondozása egyszerű, és tarka színes leveleivel gyönyörű színfolt lesz az erkélyen vagy teraszon. Félcserjés dísznövény, amely akár egy méter hosszúra is megnőhet így akár balkonládába akár csüngő virágtartóba jól mutat.

A kakassarkantyú apró kis ovális levelei zöldek vagy tarka színűek, és egy jellegzetes kámfor illatot bocsájtanak ki magukból, ami miatt a rovarok, szúnyogok és molylepkék is elkerülik a körzetét.  Így ha nyáron elhelyezünk néhány cserép szúnyogriasztó növényt a kertbe sokkal kevesebb szúnyog fog minket megtámadni.

kakassarkantyú

A növény késő nyártól az ősz elejéig virágzik, ám a virágok aprók fehérek és jelentéktelenek. A kert napos vagy félárnyékos részbe is tehetjük, mindkét esetben szépen fejlődik.

Egy függő virágtartóba egy vagy két tő növényt ültessünk a balkonládába pedig 30 centiméterenként egy növényt telepítsünk.

A növekedési időszakban öntözzük a földjét rendszeresen, de kerüljük a pangó vizet, mert könnyen kirohad a gyökere. Az öntöző víz mellé adhatunk hetente egy kevés tápoldatot is, majd ősszel csökkentsük le a locsolást is és hagyjuk el a tápoldatot.

Szinte bármilyen balkonvirág mellett jól érzi magát és szépen mutat így bátran kombináljuk muskátlival, bársonyvirággal, petúniával, vagy paprikavirággal.

A kakassarkantyú teleltetése igen gondos odafigyelést igényel, világos 10-15 fokos helyiségben érdemes átteleltetni, de egyszerűbb, ha minden évben újra megvásároljuk a növényt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.