Újra megkaphatják a csecsemők a BCG-védőoltást

Újra megkaphatják a csecsemők a tuberkulózis elleni BCG-oltást. Kedden megkezdődik az oltóanyag kiszállítása a szülészeti intézményekbe és haladéktalanul meg kell kezdeni a csecsemők oltását.

A pótoltások várhatóan októberben kezdődnek. A szülők erről a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai segítségével, illetve a védőnőkön keresztül kapnak majd tájékoztatást – olvasható az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleményében.

A BCG-oltóanyag előállításában fennakadások vannak, melyek világszerte ellátási problémát okoztak. Az ÁNTSZ az ilyen helyzetek kezelésére megfelelő készlettel rendelkezik, ennek köszönhető, hogy júliusig a megszokott rendben adták be az oltásokat.

A készletezésnek azonban határt szab a vakcinák eltarthatósága, a kialakult helyzetet az ÁNTSZ a BCG-oltás ideiglenes átütemezésével oldotta meg, ami megfelel az előírásoknak, ugyanis a BCG-oltás 1 éves korig megfelelő hatékonyságú – közölte a hivatal.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságával, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságával együttműködve keresett alternatív beszerzési forrást, így sikerült kanadai közreműködéssel beszerezni egy bolgár gyártású BCG-vakcinát. Az oltóanyag nem ismeretlen Magyarországon, 2012-2013-ban már használták újszülöttek oltására ezt a szert.

oltas2

A beszerzett oltóanyag kiszállítása keddtől kezdődhet, és még ezen e héten minden szülészeti intézménybe eljut a vakcina. A kórházaknak az oltóanyag átvételét követően azonnal meg kell kezdeniük az újszülöttek BCG oltását.

Az ÁNTSZ ugyanakkor megkezdi az elmaradt BCG-oltások pótlásának megszervezését.

A tájékoztatás szerint a vakcina többadagos kiszerelése miatt a gazdaságos felhasználáshoz 1 ampullából 5-8 gyermeket kell védelemben részesíteni. Ennek összehangolása a szülők felelős együttműködését igényli majd, ugyanis egy-egy oltási alkalommal legalább 5-8 csecsemő egyidejű jelenlétére lesz szükség.

Forrás: MTI