Új távlatok az idiopáthiás tüdőfibrózis kezelésében

Új terápiás eredményekről számoltak be az idiopáthiás tüdőfibrózis (IPF) kezelésével kapcsolatban az Amerikai Mellkasi Társaság (ATS) 2016-os éves konferenciáján.

Az IPF a tüdő hegesedését (fibrozisát) okozza, ezért nehézlégzéshez vezet, mivel a hegesedés miatt a tüdő nem tudja megfelelően ellátni oxigénnel a létfontosságú szerveket és emiatt a betegek számára gyakran a mindennapi tevékenységek elvégzése is nehézséget okoz. A vizsgálatok eredményei szerint az új gyógyszer a hegesedésben szerepet játszó jelátviteli utak gátlásával késlelteti a betegség előrehaladását és lassítja a légzésfunkció romlását.

A konferencián bemutatott INPULSIS-vizsgálatok eredményei megerősítették a gyógyszer hatékonyságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát. Az 52 héten át tartó vizsgálatokban több mint ezer beteg vett részt, az így kapott eredmények pedig alátámasztották a gyógyszer széles körben tapasztalt klinikai hasznát. A vizsgálatból kiderült, hogy függetlenül a betegség súlyosságától, a készítmény 43%-kal csökkentette a betegség első akut fellángolásának kockázatát, valamint 40%-kal a betegség romlásának kockázatát.

tudo

Az idiopátiás tüdőfibrózis jelentős rokkantságot okozó, halálos kimenetelű betegség, amely egyre több embert érint világszerte. A betegség előrehaladása változó és megjósolhatatlan, a betegségben szenvedők tüdőfunkciója fokozatosan és visszafordíthatatlanul romlik. A betegség terápiájának fontos célja tehát a tüdőfunkció hanyatlásának lassítása és az akut súlyosbodások kockázatának csökkentése. Jelenleg az idiopátiás tüdőfibrózisban szenvedők közül már mintegy 10 ezer beteget kezelnek világszerte ezzel a gyógyszerrel. Magyarországon mintegy 1100 beteg lehet, akik közül – a már hazánkban is elérhető terápiának köszönhetően – egyre többen kapnak megfelelő ellátást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Kallós Katalin

    T. Cím!
    A fenti cikk nem említi a gyógyszer nevét,melyet állítólag 100 százalékban térit az OEP.
    Kérem legyenek kedvesek tudomásomra hozni, páromat érinti a betegség.
    üdv.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.