Tünetek – Összetéveszthető a szezonális allergia a koronavírus betegséggel?

Vajon mi tudjuk a különbséget?

A szezonális allergia ideje ebben az esztendőben éppenséggel akkorra esik, amikor a koronavírus-járvány terjed. Hogyan lehet különbséget tenni a két betegség és a tünetek között?

Amint az idő melegszik és a növények elkezdenek virágozni, igen nehéz megmondani a különbséget a koronavírus és a szezonális allergia-tünetek között. Íme egy kis segítség ahhoz, hogy lássuk az eltéréseket és időben reagálni tudjunk.

Napjainkban esélyes, hogy már a sima köhögés és orrfolyás észrevételekor arra gondolunk: talán elkaptuk a koronavírus betegséget. Ezek a tünetek szezonális allergiából is származhatnak, amely különösen nyáron, tavasszal és ősszel fordul elő, okozója pedig a pollen. Az allergia csúcsidejében a növények a levegőbe engedik ezeket az allergéneket, tüsszögést, köhögést, orrfolyást kiváltva.

Fotó: 123rf.com

Vagyis, érdemes először tájékozódni arról, mi okozhatja a tüneteket. Hogyan állapíthatjuk meg a különbséget az allergia és a koronavírus között?

A koronavírus tünetei

A COVID-19, vagyis az új koronavírus által okozott betegség leggyakoribb tünete a láz, fáradtság és száraz köhögés. Van, aki orrdugulást, orrfolyást, torokfájást, fájdalmakat és hasmenést is érzékel. A tünetek általában enyhék és fokozatosan kezdődnek. Annál, aki súlyosan megbetegszik, légzési nehézség alakul ki. Amennyiben lázunk van, köhögünk és nehezen lélegzünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 6-ból 1 koronavírusos betegnél jelentkezik légzési probléma. Az idős emberek, illetve azok, akiknek mögöttes egészségügyi gondjaik vannak – így magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség -, hajlamosabbak a betegség súlyos formájára. Ugyanakkor, a koronavírusos páciensek 80 százaléka felépül a betegségből speciális kezelés nélkül. Az is előfordulhat, hogy a fertőzött nem érez tüneteket és rosszul sem érzi magát különösebben.

Fotó: 123rf.com

Szezonális allergia-tünetek

A levegőben lévő anyagoknak, így a polleneknek való kitettség szezonális allergiát okozhat. A tünetek a gyulladásból erednek, mely akkor jelentkezik, amikor a szervezet eltúlzott reakciót produkál a pollenre vagy a penészgombára.

A szezonális allergia tünete az orrfolyás és orrdugulás; a vizenyős, viszkető, piros szemek; a tüsszögés; száraz és szinte csiklandozó köhögés; viszkető orr, szájpadlás vagy torok; megduzzadt, kékes színű bőr a szemek alatt, illetve kimerültség.

A szezonális allergia gyakran említett szénanáthaként, de lázat nem okoz. Érthető, hogy a tünetek alapján akár a koronavírus is eszünkbe juthat, ám ha általában jelentkezik nálunk allergia, s a fent leírt tüneteket tapasztaljuk, nagy az esélye annak, hogy csak ez köszöntött be ismét. Normális esetben az orvosok az allergiagyógyszerek szedését a szezon elején javasolják, hogy megelőzhetőek legyenek a komolyabb tünetek.

Ha állapotunk súlyosbodik – annak ellenére, hogy szedjük a gyógyszereket -, vagy szokatlan tüneteket érzékelünk, lehetséges, hogy koronavírus áll a háttérben, vagy pedig influenza.

Fotó: 123rf.com

Íme néhány szokatlan jel, mely azt mutatja, nem allergiáról van szó

  • Az allergia nem okoz lázat, tehát ha magas a testhőmérsékletünk, az vírusos vagy bakteriális fertőzésre utal.
  • A kimerültség allergia jele lehet, ám a testi fájdalmak kórokozó jelenlétét sugallják.
  • Számos koronavírusos beteg tapasztal hasmenést és hányingert – ezek a tünetek nem köthetők az allergiához.
  • A koronavírussal a tapasztalatok szerint teljes ízlelés- és szaglásvesztés jár, ez sem jellemző allergia esetén.
  • A légszomj azonban olykor a szezonális allergiák esetén is előfordul. Ha súlyos légzési nehézségeink vannak, azonnal forduljunk orvoshoz.

Fontos, hogy még ha a koronavírus enyhe tüneteit tapasztaljuk is, maradjunk otthon és tartsunk távolságot másoktól. Ha kimegyünk, azzal többet ártunk, mint használunk. Ha állapotunk súlyosbodik, kérjünk segítséget orvostól!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php