Túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk hidegfronttal

Túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk, ugyanakkor az Alföld délkeleti, keleti megyéiben, valamint a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős időszakok is lesznek.

A nyugati határ közelében időszakosan várható havazás, hózápor, de jelentős mennyiségű hó nem valószínű. Az északi szél a Dunántúlon és keleten ismét többfelé viharossá fokozódik. Északkeleten néhol hófúvás is kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és -15 fok között valószínű, a leghidegebb északon és a Duna-Tisza-közi szélcsendes területeken lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és -11 fok között alakul, nyugaton lesz az enyhébb, keleten a hidegebb idő.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Általában kevés lesz a felhő, de a Tiszántúlon, illetve a Dunántúl nyugati felén lehetnek felhősebb körzetek és időszakok, különösen az Alpokalján valószínű tartósabban zárt felhőzet is. Jellemzően a keleti határszélen és a Nyugat-Dunántúlon lehet havazás. Az időszak elején a Zemplén térségében, illetve a Bakonyban és a Kisalföldön erős, viharos északi szél várható, amely hófúvásokat is okoz.

Hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Növekszik a szervezet görcskészsége, szívkoszorúér-fájdalmak, illetve epilepsziás rohamok jelentkezhetnek. Korábban megindulhatnak a szülések. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi panaszok. Előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -10 és -20 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Az időszak végén Nyugat-Magyarországon -4, -7 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti -5, -12 fokról az időszak végére -1, -8 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 4. 0,0 °C +0,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult  legmagasabb hőmérséklet: 14,0 °C (1917) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,1 °C (1891)

 

Forrás: met.hu