Túl sok gyerek életébe kerül az autóban hagyás

Megdöbbentően sok kisgyermek vagy akár serdülő hal meg azért, mert anyja, apja vagy egyéb gondviselője felelőtlenül az autóban hagyja – mely aztán felforrósodik a napon. Az amerikai kutatócsoport beszámolója igen elgondolkodtató.

A gyermeket az autóban felejteni – ez minden szülő rémálma. Megdöbbentő adat, hogy az Egyesült Államokban 37 gyermek hal meg évente autóban hagyás miatt, a felforrósodott kocsiban. A San Joe Állami Egyetem meteorológusa, Jan Null 712 olyan esetet vizsgált 1998 óta, melyben gyermek halt meg a fülledt kocsiban.

A legtöbb tragédia természetesen június, július és augusztus folyamán történik, ám ilyen haláleset minden hónapban előfordul az Államokban. A kicsik többsége 2 éves vagy ennél fiatalabb, de 5 és 14 év közötti gyermek is vált már a gondatlanság áldozatává.

Az esetek nagyrészében nem szándékosan hagyja a forró kocsiban a szülő vagy gondviselő a gyermeket.

Mint kiderült, a csemeték 54 százalékát ottfelejtették az autóban; 28 százalékuk felügyelet nélkül játszott a kocsiban; 17 százalékukat nem szándékosan hagyták a járműben; az esetek 1 százalékában ismeretlenek a halál körülményei.

Ami azonban közös: ezeket a tragédiákat, s magát a gyerekek autóban hagyását meg lehetett volna előzni. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szóvivője, Ben Hoffman orvos leszögezte: a lurkókra minden esetben figyelni kell.

A gutaütés a gyerekek autóban hagyása esetén 100 százalékban elkerülhető, ha a szülő odafigyel.

A szakemberek szerint a technológia sem old meg mindent – az emlékeztető sem segít, ha egyszer egy gyermek a bezárt autóban marad.

Egy járó kocsiban nem szabad gyermeket hagyni, semmilyen körülmények között. A hőguta pillanatok alatt bekövetkezhet. Az autó akkor is túlzottan felmelegedhet, ha az ablak nyitva van – ezért a gyerek autóban hagyása tilos!

Fontos emlékeztetők

A szakemberek azt tanácsolják, mindenképp hagyjunk a hátsó ülésen valamilyen, elengedhetetlen dolgot, amelyről eszünkbe jut, hogy őt sem szabad ott hagyni. Ilyen a pénztárca, okostelefon, egy cipő vagy egy levél.

Tartsunk egy plüssállatot a kocsiülésben – s amikor a gyermeket belerakjuk, kiszálláskor őt vegyük ki, a plüss pedig kerüljön a helyére.

A gyermek autóban hagyását elkerülhetjük, ha mindig meggyőződünk arról, hogy az autó zárva van és a lurkó nem mászhatott be a tudtunk nélkül.

Ha a csemete eltűnik szem elől, első dolgunk legyen megnézni, nincs-e a kocsiban.

Amennyiben más gyermekét egy bezárt autóban látjuk, az alábbiakat tehetjük:

  • Ne várjunk a sofőr visszatértéig pár percnél tovább.
  • Ha azt látjuk, hogy a gyermek bajban van vagy nem reagál, azonnal hívjunk mentőt!
  • Szedjük ki a gyermeket az autóból, ahogy lehet!
  • Spricceljünk hideg vizet a gyermekre.
  • Ha az autóban hagyott gyermek reagál a szólongatásra, szintén hívjunk mentőt és maradjunk mellette, amíg a segítség megérkezik.
  • Kérjük meg a többi, körülöttünk levő embert, hogy segítsenek megkeresni a szülő(ke)t.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.