Tükörváros, pár napra – Ikertalálkozó Ohióban

Létezik egy kisváros az amerikai Ohio államban, ahol minden évben összegyűlnek az ikerpárok. Kétségtelenül ez a világon a legnagyobb ikertalálkozó, s egyben kitűnő „labor” a kutatók számára. A városka nem meglepő módon a Twinsburg nevet viseli.

Ha valaki augusztus folyamán áthalad ezen az Ohio államban megbúvó, középnyugati kisvároson, azt hiheti, hogy egy tükörszobába érkezett. Twinsburgben rendezik meg minden esztendőben az ikertalálkozót, s ahová csak az ember néz, ikerpár terem. Ráadásul olyan, amelynek tagjai tökéletesen hasonlítanak egymásra, s még a ruhájuk is egyforma.

Az Ikernapok mára évente ismétlődő fesztiválnak számít, s a világ minden tájáról érkeznek ide az egypetéjű ikrek. A saját finanszírozású ikertalálkozón persze kutatók is felbukkannak, akiknek igazi paradicsom az esemény – hiszen tanulmányozhatják az ikerpárok genetikáját és viselkedésbeli különbségeiket.

Olyan klub ez, ahová nem lehet megvenni a belépőt” – fogalmazott az egyik résztvevő, aki testvérével már 7 esztendős kora óta látogatja az Ohio-i ikertalálkozót.

Twinsburgnél pedig nem is lehetne tökéletesebb helyszín a rendezvényhez. Cleveland külvárosa azért kapta ezt a nevet, mert egy egypetéjű ikerpárról nevezték el: ők segítettek a városrendezésben, s ugyanabban a betegségben hunytak el 1827-ben – mindössze pár óra telt el haláluk időpontja között.

Az ikertalálkozót 1976-ban rendezték meg először – ekkor még „csak” 36 ikerpár tette tiszteletét. Az esemény azonban gyorsan kinőtte magát, 2017-ben már 1900 testvérpár vett részt rajta! Akadnak köztük hármas-, sőt négyes ikrek is, leginkább az Egyesült Államokból, de van, aki Ausztráliából érkezik. Az ikertalálkozón felvonulás, tehetség-show, versenyek és számos egyéb mulattató program várja a résztvevőket, akik egyébként jellegzetes humort csempésznek az eseménybe, többek között már azzal is, hogy vicces pólókat viselnek, olyan feliratokkal, mint: „Nem David vagyok”, „Nem Steven vagyok”, „Jó iker”- „Rossz iker”, „Egyes” és „Kettes”.

Sokaknak az ikrek közül a keresztneve is hasonló  – mint például Bernice és Vernice, Carolyn és Sharolyn, Jeynaeha és Jeyvaeha. Az ikreknek számos mulatságos történetük van, sőt igen hosszú listájuk arról, miféle buta kérdéseket tesznek fel nekik néha az emberek. Az exkluzív klubnak is tekinthető rendezvényre kár társakat vinni, mert ezek az emberek kívülállónak érezhetik magukat. Csak az Egyesült Államokban 1000 születésre 33 ikerpár jut, s az elmúlt évtizedben ez a szám nőni látszik, hiszen a nők később szülnek és sokszor mesterséges megtermékenyítéssel jön létre a terhesség, mely növeli az ikerszülés esélyét.

A kutatók számára azért is érdekes ezen emberek tanulmányozása, mert ha tulajdonképpen minden egyforma náluk, a környezet nagymértékben tehet később kialakuló különbségeikről. Ennek érdekében egyébként különféle vizsgálatokban is részt vehetnek az ikrek a Twinsburgi találkozón, melyeket a jelenlevő kutatók kínálnak számukra.

Az ikertalálkozón számos ámulatbaejtő párossal – és történettel – találkozhat az ember. Az egyik legérdekesebb kétségkívül Jill és Jenna Lassen, valamint Doug és Phil Malm esete – ez a két ikerpár ugyanis egy-egy szerelmespárt alkot, tehát teljesen ugyanúgy néznek ki. A lányok Michiganből, a fiúk Idaho államból származnak, 1991-ben látogattak el először az ikertalálkozóra, ahol azonnal megtetszettek egymásnak. Különösen érdekes, hogy mindkét fiú –  és lány – rögtön tudta, melyikükkel szeretne lenni. Phil Jennát, Doug pedig Jill-t választotta. Ma mind a négyen Idaho államban élnek, sőt, egy és ugyanazon telken, külön házban. A férfiak 60-, a nők 50 évesek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.