Tudod, mit szúrtál el edzés közben?

Amikor a rendszeres edzés és verejték ellenére sem látszik rajtunk a kívánt eredmény, gyanús, hogy valamit rosszul csinálunk edzés közben.

Kissé hihetetlenül hangzik, de minden hölgy minimum egy szarvashibát vét az alább felsoroltak közül, miközben edzi magát. Louis Coraggio fitnesz szakértő és személyi edző szerint azonban aggodalomra semmi ok, hiszen egyszerűen korrigálhatjuk azokat, és ha egyszer elsajátítjuk a helyes mozgást, kevesebb időt is tölthetünk az edzőteremben, mert hatékonyabbak leszünk.

1.Hibás felülés

Bele sem gondolunk, miközben végezzük a gyakorlatokat, de a felüléseknél tipikus hiba, hogy a legtöbb nő a nyaki izmait jobban használja közben, mint a hasizmát. Nagyon kényelmetlen, és időt is vesztegetünk vele. Fókuszáljunk a hasizomra!

2.Ne mérjük magunkat folyton

Bizonyára már mondták nekünk, hogy nem kell folyton a súlyunk miatt aggodalmaskodni – ez olyannyira igaz, hogy azok, akik kevesebbszer méregetik magukat a mérlegen, hatékonyabban fogynak, mint akik nem minden reggelt indítanak ezzel. A végcél lebegjen előttünk, ez motiváljon, és ne naponta izguljunk azon, lejjebb ment-e egy nagyon picivel a mérleg nyelve.

mozgás_nyújtás

3.Mindig ugyanazok a súlyok

A legtöbb nő úgy véli, jobb beállni egy állandó súly emelgetésére, és nem növelik a súlyt. Meglepve fogják tapasztalni, hogy nem erősödnek kifejezetten. Ha folyton 4-5 kilós súlyokat emelgetünk, és hetente csak egy-kétszer végezzük a gyakorlatot, csak lassan fogunk fejlődni.  Érdemesebb minden 2-3 hétben emelni egy kicsit a súlyon!

4.Fekvőtámasz

A módosított fekvőtámaszt (amikor a térd a földön van) általában a lustább emberek gyakorlatának tartják – a sima fekvőtámaszt azonban sokan nem tudják rendesen megcsinálni és főleg nem tudnak sokat végezni belőle, végül csak szenvedés lesz a vége, a gyakorlat pontatlan és értelmetlen. Inkább válasszuk tehát a térddel földön végzett változatot, és csináljuk azt helyesen – ne törődjünk az esetleges furcsálló tekintetekkel, hiszen biztosan van, aki a rendes változatot is könnyen el tudja már végezni – de kezdetben nyilván neki sem ment ilyen egyszerűen!

5.Büfélátogatás edzés előtt

Lehetséges, hogy úgy érezzük, be kéne kapnunk valamit az edzés előtt – de jobb ha tudjuk, a büfében kapható, magas rosttartalmú harapnivalók hiába jók, igen sokáig tart őket megemészteni. Inkább elveszi az energiánkat, minthogy adna. Az emésztéshez kell energia – így aztán nem lesz az edzéshez elegendő. Lomhának, tunyának érezzük majd magunkat.

sport

6.Túlbecsült kalóriaégetés

Nincs abban semmi rossz, ha megjutalmazzuk magunkat egy kis harapnivalóval a fárasztó edzés után, sőt ajánlott is, hogy némi fehérjét és szénhidrátot vegyünk magunkhoz. Ha azonban túlzásba esünk abban a hitben, hogy az edzéssel ellensúlyoztuk a hizlaló finomságokat – ami egyébként általános tévedés -, könnyen pórul járhatunk. Az emberek hajlamosak túlbecsülni az elégetett kalóriák számát, ellenben alulbecsülni a szervezetükbe bevitt kalóriákét.

7.Nyújtás kardiogyakorlatok előtt

Nem sok értelme van annak sem, hogy mielőtt kardiogépen kezdünk dolgozni, ülünk egy polifoam-on, és nyújtjuk magunkat, igyekszünk elérni a lábujjunkat. Ráadásul unalmas is. A bemelegítéshez és a sérülések megelőzéséhez jobb módszer, ha inkább azokat a mozdulatokat utánozzuk, amelyeket majd nagyobb erőbedobással csinálni fogunk, csak most még lassabb tempóban. Állítsuk a futógépet vagy elliptikus trénert könnyű fokozatra, ez megteszi bemelegítésnek, és dolgozzunk rajta nagyjából öt percig. Ezután növelhetjük a tempót.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.