Tudjuk pucolni a halat? – elmondjuk hogyan kell

Ha nagyon szeretjük is, otthon bizony nehezebben állunk neki a hal elkészítésének, különösen ha pucolni is kell. Hogyan végezzük szakszerűen?

Ha halpucolásról van szó, nem mindenki vállalja szívesen. Különösen, ha nem érzi úgy, hogy jól meg tudná csinálni. Ezért inkább vesz előre megtisztítottat. De mi a helyzet, ha élve kapjuk, és magunknak kell elvégezni a halpucolást, mielőtt sütjük, főzzük a halat? Akkor bizony elkélnek a haltisztítási trükkök. Lássuk sorban, melyik típusú halnál melyek a legmegfelelőbb haltisztítási praktikák.

hal2

Pikkelyes halak esetén (ilyen a ponty, ami igen népszerű), az úszókat kell először leválasztani késsel a testről. Majd a halat farkánál fogva tartani, és a végétől a fej felé haladó mozdulatokkal lepucolni a pikkelyeket. Ehhez egy hegyes kés nagyon jó eszköz, ferdén tartva. Mossuk meg a halat, majd kezdjük el a felbontását. A késsel végigvágjuk a hal testét a farokig. A beleket vegyük ki, de az epével csak óvatosan! Ne sértsük meg. Ismét öblítsük le a halat. Vágjuk le a farkát és vegyük ki a kopoltyúkat. A fejet a legügyesebben a kopoltyúk mögött lehet levágni. Vegyük ki a ponty fejében található háromszög formájú csontot is a gerincoszlop végén, mert az epéhez hasonlóan rontja a hal ízét.

Lapos testű halaknál (ilyen a lepényhal), szintén az úszók eltávolításával kezdjük a halpucolást. A haltestet a sötétebb oldalára fektetjük, majd bevágást ejtünk fél kör alakban a hal feje mögött. Így egyszerűen ki tudjuk venni a beleket. Már csak le kell vágni a hal fejét és farkát, megmosni folyó víz alatt és megtörölni a használható húst.

lazac

Ha nem pikkelyes egy hal, a bőrét is le szokták szedni. A nyúzásnak is megvan a maga módja. A tükörponty is igen kedvelt étel például, és meg kell nyúzni, mielőtt hozzálátunk az elkészítéséhez. A nyúzáshoz kampóra kell akasztani a hal fejét, a bőrt pedig –a hal egyik oldalán, később pedig a másikon is – a fej mögött kezdeni lefejteni úgy, hogy éles késsel körülvágjuk a bőrt ezen a részen. A bőr lefejtése sokkal egyszerűbb, ha sóba mártjuk ujjainkat. Ha a bőr meglazult, le lehet húzni a farok irányába.

Ezeknek a halaknak a „sötét oldalával” is számolnunk kell: ezt is lenyúzzuk, de a hasi oldalukon a fehér színű bőrt meg kell hagyni. Most a sötét oldalával lefelé fektetjük a halat, a bőrt pedig vágjuk fel, ahol a farok a hal törzséhez illeszkedik. Nyúljunk be a bőr alá, és lazítsuk meg a széleken, majd az előbb említett technikával, sóba mártott ujjakkal húzzuk a halról le a bőrt, a farok irányába.

A halpucoláshoz tartozik a halfilékről a bőr eltávolítása is. A filét úgy helyezzük az asztalra, hogy a sötét oldala legyen lefelé. Késsel közvetlenül a bőr alá vágunk és miközben a halat erősen tartjuk a faroknál, végigvágjuk a bőr alatt.

Külön „tudomány” a haltisztítási praktikák között a filézés és csontozás művelete. Mindegyik haltípusnál kicsit más. A ponty-típusúaknál vagy a fogasnál például (ezek orsó alakú halak), a hal hátát a gerincig keresztben be kell vágni. Majd az éles kést ferdén tartva, a faroktól a fej felé haladó irányban kivágjuk a gerinccsontról az első darabot. A többi szeletet úgy kapjuk meg, hogy a gerinc alá nyúlunk késsel és kivesszük a gerincet. Majd a végén eltávolítjuk a farkat is.

hal3

Ha lapos halat filézünk, akkor négy nagyobb szeletet tudunk belőle kihozni. A halat a gerinc mentén kell felvágnunk a sötét oldalán, majd a fej körül vágást ejtenünk, amely elég mély (fele annyira mély, mint amennyire vastag a hal). Ezután az első részt, amely a gerinctől felénk néz, leválasztjuk – határozottan, de ne hosszan vágjunk. A gerinc másik oldalán is leválasztjuk a darabokat, és ezután fordítjuk másik oldalára a halat.

Ha csontozni kell, amely a csuka, a hering vagy a sügér esetében szükséges (kisebb orsó alakú halak), először le kell vágnunk a farkat és a fejet, majd szedjük ki a beleket. A haltestet a hasi oldalán vágjuk fel és nyissuk szét, majd bőrrel lefelé fektessük le. A gerinctől úgy távolítjuk el a húst, hogy az ujjunkal ezt a részt végignyomkodjuk. Majd visszafordítjuk a halat, és leválasztjuk a húsdarabokat egyik oldalon. Kezdjük a fej felőli végen. Ugyanezt a hal másik oldalán is elvégezzük, majd kiemeljük a gerinccsontot. Ezután minden készen áll a hal további feldolgozásához, melyet újra összehajtva, mutatósan készíthetünk el.

Búcsú Adrienn

Forrás: https://napidoktor.hu/