Tudatosságuk mentheti meg a nőket a ráktól

Hazánkban továbbra is egyre magasabb a daganatos megbetegedések száma, Magyarország a negatív statisztikákban még mindig jóval az európai uniós átlag felett teljesít. Jó hír azonban, hogy a különböző szűrőprogramok évről évre egyre szélesebb réteget érnek el. Az egyes nemek képviselői között éles különbségek rajzolódnak ki, elsősorban a nők azok, akik nagyobb hangsúlyt fektetnek a betegség megelőzésére, illetve tesznek aktívan gyógyulásukért megbetegedés esetén – hívják fel a figyelmet a Culevit Kft. szakértői.

Fokozatosan erősödik a magyar lakosság egészségtudatossága, derül ki a KSH által nemrég közzétett, Magyarország 2015 című jelentésből. Eszerint az emberek – elsősorban a nők – a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanak a helyes táplálkozásra, a rendszeres mozgásra és a betegségek megelőzésére is. Az egészségtudatosság összetevői közül a betegségmegelőzés vált a leghangsúlyosabbá, így a szűrővizsgálatokon résztvevők száma is évről évre nő.

Mindez azért is fontos, mert a daganatos betegségek idehaza továbbra is az európai uniós átlagot messze meghaladó mértékben felelősek a halálozásokért a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet által kiadott 2015-ös Egészségjelentés szerint. Elsősorban a tüdőrák és a vastagbélrák az, amely a legnagyobb arányban, romló tendenciát mutatva szedi áldozatait, azonban vannak olyan betegségek, ahol pozitív változás figyelhető meg.

mell

A méhnyakrák és emlőrák

Bár a méhnyakrák és emlőrák okozta magyarországi elhalálozások száma uniós viszonylatban nézve továbbra is magas, mindkét betegségtípusnál kedvező fordulatról lehet beszélni. A méhnyakrák okozta halálesetek száma már az 1980-as évektől kezdve jelentős csökkenést mutat, s ma már közel 50 százalékkal alacsonyabb a végzetes kimenetelű esetek száma. Az emlőrák esetében 1994-ben indult el lassú javulás. Európai összehasonlításban a statisztikákból még mindig lehangoló kép bontakozik ki, mégis, az összes halálozás negyedét okozó rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a korábban vezető emlőrák mára a második helyre szorult vissza, s közel negyedével csökkent az elhalálozások száma.

A méhnyakrákos és az emlőrákos megbetegedéseknél mért javulás főként a korábbinál tudatosabb betegségmegelőzésnek és korszerűbb kezelési módszereknek köszönhető. Jó hír, hogy a különböző szűrőprogramok egyre szélesebb körben érik el a lakosságot. A legfrissebb Európai lakossági egészségfelmérés című kutatás adatai szerint 2014-ben már a magyarországi nők 60 százaléka vett részt mammográfiás vizsgálaton, szemben a 2009-ben mért 51 százalékkal. A méhnyakrákszűrés esetében szintén számottevő előrelépést látni, míg 2009-ben csupán a nők 71 százaléka vett részt szűrővizsgálaton, ez az arány 2014-re már 84 százalékra emelkedett. A felmérés továbbá arra is kitér, hogy a megkérdezettek többsége azt állította, hogy később, egy vagy három éven belül ismételten elmegy egy kivizsgálásra.

vizsgálat2

Szűrőprogramok és orvosi segítség

A szervezett lakossági szűrőprogramok növekvő népszerűsége és az egészségtudatosság erősödése azért is fontos, mert a magyar nők esetében az összes halálozás 17 százalékát kitevő korai, azaz 65 éves kor előtt bekövetkező halálozási okok listájának élén továbbra is a daganatos betegségek állnak.

Biztató, hogy a nők baj esetén is bátrabbak, előbb fordulnak segítségért, keresik fel orvosukat, vagy kérnek szaktanácsadói segítséget. „Ingyenes tanácsadói szolgálatunk munkatársai azt tapasztalják, hogy a nők a diagnózist követően a férfiakhoz képest aktívabban tesznek a gyógyulásukért. Míg a férfiak nem szeretnek beszélni a betegségről, és gyakran a tagadást választva a szőnyeg alá seprik a problémákat, addig a nők megpróbálnak minél szélesebb körben tájékozódni, az összes lehetőséget feltérképezni.” – mondta Lex Zsuzsanna a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. cégvezetője.

A vállalat alapítása óta működő, rákbetegekkel és szeretteikkel foglalkozó szaktanácsadás során a cég munkatársai nap mint nap találkoznak a gyógyulni kívánó betegekkel. Így a társaság szakemberei is megtudják erősíteni a magyar nők egészségtudatosságának javulását. „A szaktanácsadói szolgálatunkat felkeresőknek körülbelül 50 százaléka rákbetegségben szenved, a minket megkeresők másik felét pedig a betegek hozzátartozói teszik ki. A legfontosabb, hogy az érintettek felismerjék, érdemes külső, szakértő segítséget keresni annak érdekében, hogy a lelki tényezők semmi esetre se gátolják a gyógyulás folyamatát.” – hangsúlyozta Lex Zsuzsanna.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.