Trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök – Ananász

Nem is gondolná az ember, de a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök fogyasztása – némi éves ingadozással – nagyjából a hazai gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki.

A KSH legutolsó, 2011-es adatai alapján az egy főre jutó déligyümölcs-fogyasztás 11,7 kilogramm. Néhány évtizeddel ezelőtt még ritkaságszámba ment, amikor a zöldségesnél hosszas sorban állást követően az ember bevásárlószatyrába banán került.

Manapság a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jó néhány fajtája már teljesen szokványos, a boltok polcain szinte mindig megtalálható. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen ismerik és kedvelik az ananászt, a mangót, de számos igazán egzotikus, szemet gyönyörködtető
ismeretlen termés is felbukkan a piacon.

Az általunk összeállított gyümölcskosárba az alábbi hét ismert és még kevésbé ismert egzotikus gyümölcs került: az avokádó, a csillaggyümölcs, az ananász, a licsi, a grépfrút, a mangó és a kakiszilva.

Ananász

100 g tápanyagtartalma:50 kcal, 0,54 g fehérje, 0,12 g zsír, 13,12 g szénhidrát, 1,4 g rost, 47,8 mg C-vitamin.

Egy átlagos ananász 1,1-1,5 kg.

ananasz

A banán után a legkeresettebb trópusi gyümölcs. Egyre több helyen kapható a világon a kakaó, a kávé és a tea mellett a méltányos kereskedelem jegyében forgalmazott, vagyis Fair Trade banán és ananász is.

A termés tetején elhelyezkedő levélkorona egy kis ananásznövény, mely továbbszaporításra is alkalmas. Akkor érett az ananász, ha a zöld korona belső részéből egy határozott mozdulattal könnyen eltávolítható egy kard alakú levél. A lédús, érett gyümölcs sárga színét a karotin és a xanthofill adja.

Az ananászban található egy bromelin nevű fehérjebontó enzim, ezért tejes és zselatinos ételekhez nyersen nem használható fel. Hőkezelés esetén az enzim hatástalanná válik. A bromelint emésztésserkentő gyógyszerekhez is felhasználják, továbbá a bromelinnek köszönhetően a nyers ananász illetve annak leve húspuhítóként is kitűnő. Számos jótékony hatást tulajdonítanak még a bromelinnek, de ezek jelenleg nem igazoltak. Szigorúan hisztaminszegény étrend esetén az ananász kerülendő, mivel megkönnyíti a hisztaminnak a hízósejtekből való felszabadulását, és súlyos allergiás reakciókat válthat ki.

ananas

Az ananász tisztítása nem ördöngösség, legtöbbször a gyümölcshöz rögzített kis cédula lépésről-lépésre szemlélteti a folyamatot. A zöld korona levágását követően a héj eltávolítása következik, az ananász szemeinek nevezett apró barnás részekkel és a kis magokkal együtt, majd a hosszában négyfelé vágott ananász kemény, rostos középső részét kell eltüntetni. Ízlés szerint negyedkarikákra, hosszanti csíkokra vagy kockákra vágható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.