Tovább erősödik a nappali felmelegedés

Változó felhőzetre, gomolyfelhős égre számíthatunk, a legtöbb napsütés a Dunántúlon ígérkezik. A délutáni órákban főként a középső területeken helyenként záporeső, esetleg zivatar is kialakulhat.

A délnyugati szél sokfelé megerősödik, a Dunántúlon nagy területen viharossá is fokozódik, majd estére átmenetileg mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul, északkeleten helyenként még talajmenti fagyra is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű, az alacsonyabb értékekkel északkeleten, a magasabbakkal nyugaton.

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt, bár front nem lesz az ország felett. Ez fejfájást, álmatlanságot okozhat, hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetésben.

A hét végén folytatódnak az esőzések, melynek hatására továbbra is mérsékelt marad a pollenterhelés. A platán és a tölgy pollenszórása leginkább a közepes, a juharé, a nyíré és a fűzé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora leginkább alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék virágpora közepes, a dió, a fenyőfélék, az ostorfa, a vadgesztenye illetve a bükk virágpora pedig általában alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a nyárfa, az éger, illetve a gyertyán, pollenjéből is. A pázsitfűfélék pollenszezonja lassan elindul – pollenszórásuk megkezdődött, azonban várhatóan még alacsony szinten marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu