Tornagyakorlatok a terhesség első, második és harmadik trimeszterében

A szülés előtti jóga is segít fittnek maradni

A terhesség ideje alatt is érdemes rendszeresen végezni tornagyakorlatokat. A jóga például segít megőrizni a rugalmasságot, javítja az egyensúlyt és a keringést, s ideális módja annak, hogy fittek maradjunk a babavárás időszakában. Lássuk, melyeket gyakoroljuk!

Sokan szeretnék tudni, milyen tornagyakorlatokat érdemes vagy szabad végezni a terhesség első, második, illetve harmadik trimeszterében.

A jógának igen sok előnyös hatása van kismamaként is. Segít abban, hogy rugalmasak legyünk, az egyensúlyt és a vérkeringést javítja, fittek maradunk. Ellenőrzés alatt tartja a vérnyomást és a vércukorszintet, a keringés előnyösebbé tétele pedig a baba növekedése szempontjából is kiváló.

De mely tornagyakorlatok javasoltok a terhesség különböző időszakaiban?

1.Első trimeszter:

-Pillangó póz: üljünk kényelmesen,fogjuk meg a talpakat mindkét kezünkkel és gyengéden „lebegtessük” le és fel a térdeket. Ez enyhíti a lábak fáradtságát és a belső combizmok feszültségét.

-Guggolás: ez a tornagyakorlat terhesség alatt megdolgoztatja a gluteális izmokat, a hát és a hasizmokat. Álljunk szélesebb terpeszbe, karunkat nyújtsuk ki oldalra és emeljük fel, mintha távol akarnánk tartani valamit. Majd ereszkedjünk és emelkedjünk ebben a pozícióban. A teljes testet átmozgatjuk, a hát alsó része és a lábizmok is dolgoznak.

Erősítsük ezeket az izmokat, mert segítenek bírni a nyomást, ahogy a baba növekszik.

kismama joga

2.Második trimeszter:

-Álló lábhúzogatás: ez a tornagyakorlat terhesség alatt nem várja el, hogy háton feküdjünk. Állva emelgessük egyszer az egyik, másszor a másik lábat és fordítsuk arra a törzsünket is.

-Kegel-gyakorlatok: az a kismama, aki a Kegel-gyakorlatokat alkalmazza a terhesség idején, könnyebben szül, s kevesebb húgyhólyag-problémája lehet a gyermek világrahozása után. Üljünk egy székre mindkét talpunkat a talajon nyugtatva. Ahogy belélegzünk, szorítsuk össze a medenceizmokat, majd ahogy kilélegzünk, engedjük el. Ismételjük meg többször.

3.Harmadik trimeszter:

  • Bicepsz erősítés: biztonságos és könnyű edzés a terhesség alatt, különösen, hogy szükség lesz a karizmokra, ha a baba megszületik.
  • Úszás: ha egy kis kardio-edzésre is szükségünk van, az úszás kiváló tornagyakorlat terhesség alatt. A víz lehetővé teszi a szabad mozgást még plusz súllyal is. Az úszás nem erőlteti meg az ízületeket.

A szülés előtti jóga segít a terhesség könnyebb viselésében és fitten tart. Nem beszélve arról, hogy megelőzi a babavárással összefüggő magas vérnyomást, a terhességi cukorbetegséget, anélkül, hogy a csecsemő növekedését korlátozná.

A jóga erősíti az izmokat és könnyíti a hüvelyi szülést, valamint segíti az inkontinencia megelőzését – amely igen gyakori probléma szülés után.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php