Top10 veszélyes szobanövény

A leanderről talán már sokan hallották, hogy szépsége ellenére bizony mérgező. De hinnénk, hogy a fikusztól vagy a gyöngyvirágtól is óvakodnunk kell?

Szépek, zöldek, feldobják a lakás hangulatát. De vigyázat: mérgezőek is, és sosem lehet tudni, mikor gondolja úgy csemeténk, hogy a homok, a virágföld és a filctoll után itt az ideje azt a szép, nagy, zöld levelet is megízlelni!

A tíz legismertebb veszélyes szobanövényt gyűjtöttük össze

Buzogányvirág

A brazíliából származó buzogányvirág egész Európában közkedvelt szobanövény. Ha azonban valaki megkóstolja, napokig feldagadt nyelvvel és szájjal járkálhat és nem fog tudni beszélni sem egészen addig, amíg szervezetéből ki nem űrül a méreg, amely mérgező oxálsavat, kalcium-oxalátot, valamint cianogén glükozidot tartalmaz. Éppen ezért hívják a buzogányvirágot némító nádnak is.

Fikusz

A kelet-indiai örökzöldnek a szárában és a levelében egyaránt található olyan anyag, amely veszélyes lehet. A tejnedv, amely a növényben folyik hasfájást, hányást, hasmenést okoz, nagy mennyiség esetén pedig végzetes kimenetelű is lehet a hatás.

Mikulásvirág

Bár most nem annyira aktuális, jó tudni, hogy a téli napokat megszínesítő növény nedve a bőrön allergiás reakciókat válthat ki, ha pedig a szervezetbe kerül, nagy az esély a mérgezésre, amely hányást, hasmenést vált ki. Fontos tudni, hogy lehullott levelekkel is óvatosan kell eljárni, hiszen ezekben is ott van még a méreganyag.

mikulasvirag

Ciklámen

Mindannyiunk kedvence, a ciklámen is tartalmaz veszélyes anyagokat. Gyöktörzse olyan vegyületekkel van tele, amely bőrön irritációt, lenyelve pedig kis mennyiségben hányást, hasmenést, míg nagy adag esetén akár idegbénulást is okozhat. Régen annyira féltek tőle, hogy a várandós édesanyáknak még rálépniük sem volt szabad a növényre.

Filodendron

Ki gondolta volna az ártatlannak tűnő filodendronról, vagy más néven könnyezőpálmáról, hogy mérgét afrikai harcosok is felhasználták vadászataik során? Ez a növény a légzőgyökereiben tárolja a veszélyes anyagot, illetve virágában. Akár bőrre, akár nyálkahártyára kerül, azonnal égető érzést, illetve a szájba kerülve komoly nyelési nehézséget okoz.

Jácint

Bár illata valóban csodálatos, a jácinttal is óvatosan kell bánni. A hagymájában és a leveleiben található méreganyag – kalcium-oxalát kristályok és alkaloidok – gyomorbántalmakat okozhat. A tünetek között szerepel a hányinger, az émelygés, de előfordulhat a vérnyomás leesése is.

Gyöngyvirág

A májusban nyíló gyöngyvirágot gyakran összetévesztik a lelkes gyógynövényvadászok a medvehagymával, éppen ezért gyakran fordul elő mérgezés. A legbiztosabb, ha kicsit szétmorzsoljuk a levelet: ha nem áraszt erőteljes fokhagymaszagot, akkor az nem medvehagyma.

gyongyvirag

Ha pedig tényleg gyöngyvirágot akarunk tartani a szobában, gondoljunk arra, hogy mind a levelek, mind a virágszár, mind a bogyók mérgezőek. A tünetek között eleinte a csillapíthatatlan hányás, hasmenés, erős hasfájás, kábultság szerepel, kis idő elteltével pedig fellép a vérnyomáscsökkenés, és – megfelelő segítség híján – beállhat a halál.

Leander

A leandernek tulajdonképpen nincs olyan része, ami ne lenne mérgező. A nedvben lévő anyag a bőrre kerülve azonnali zsibbadást, lenyelve pedig émelygést, hányást, hasmenést, hasi görcsöket, szívritmuszavart okoz.

Amarillisz

Hasonlóan a leanderhez ez a növény is 100 százalékban mérgező. Ha bekerül a szervezetbe, gyomor- és bélgyulladásra számíthatunk, valamint hányásra, hasmenésre. Nagyobb mennyiség bejutása esetén akár izom- és légzésbénulás is felléphet.

Begónia

A begóniafélék levele és hajtása mérgező. Ha a gyerek megrágcsálná a növényt, felléphet hányás, illetve a sav, amely a növényben található szétmarhatja a nyálkahártyát és a nyelvet, emiatt megdagadhat a kicsi torka. Ezek a tünetek azonban szerencsére csak nagyon nagy mennyiségnél jelentkeznek!

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.