Top10 módszer a pihentető alvásért!

Semmi nem befolyásolja annyira a munkaképességünket, mint egy álmatlan éjszaka. A tanulmányok szerint, az alváshiány rossz hatással van a munka termelékenységére.

Azok az alkalmazottak, akik állandóan ásítoznak, nem eléggé éberek, a döntőképességük nem valami jó és nem tudnak igazán koncentrálni a munkahelyükön. Sokféle módszer létezik az álmatlanság leküzdésére és a pihentető alvás elérésére. Íme, a 10 legjobb természetes altató módszer!

1. Alvás előtt csökkentsd a számítógép vagy televízió előtt töltött idő!

Lefekvés előtt már ne nézd meg az e-mailjeidet és ne tévézz! Jobban fogsz aludni. Egy közelmúltban végzett tanulmány azt mutatja, hogy az olyan személyek alvása, akik közvetlenül lefekvés előtt sok időt töltenek a számítógép vagy a tévé előtt, nem olyan pihentető, még akkor sem, ha ugyanannyi órát alszanak. A fényt árasztó készülék közvetlen lefekvés előtt való használata, másféleképpen serkenti az agyi tevékenységet, mint kellene alvás előtt. A fény stimulálja az agyat és hamis éber állapotot idéz elő.

2. Testmozgás az alvás elősegítésére

Mindannyian tudjuk már, hogy a testmozgás rendkívül fontos egészségünk megőrzése érdekében, többek közt az alvásra is jó hatással van. A gyakorlatokat csak reggel vagy délután végezd, ne este! Az amerikai Alváskutató Alapítvány szerint a délután végzett testgyakorlatok serkentő hatással vannak az alvásra és csökkentik az elalváshoz szükséges időt. Egy 2003-as tanulmány szerint a reggel végzett fitnesz gyakorlat a jó alvás kulcsa.

Az alvás minősége az egész életed minőségére hat. Mégis sokan vannak, akik egyszerűen nem tudnak elaludni, vagy többször is felébrednek éjszaka. Lehet, hogy azért, mert elkövetik ezeket a hibákat?

A jó alvás érdekében tiltott esti teendők

3. Egyél, hogy elősegítsd az alvás!

Egyes élelmiszerek jobban serkentik az alvást, mint mások. Biztos hallottál már a meleg tej, a kamillatea és a pulykahús jótékony hatásáról az álmatlanság ellen, de ezeken kívül számos más táplálék is hatékonynak bizonyul: banán, krumpli vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.

4. Sziesztázás

Lassan, de biztosan, a 20 perces sziesztázás hatékonyságát egyre jobban kezdik elismerni. A nagy cégek kezdenek speciális helyeket biztosítani az alkalmazottak sziesztázására.

5. Kerüld az olyan ébresztőt, mely megijeszthet

Senki sem szeretné úgy kezdeni a napot, hogy ki kelljen szállnia az ágyból kikapcsolni azt a rettenetes ébresztőórát. Ajánlott két ébresztőórát használni: az egyiket, lehetőleg rádiósat, az éjjeli szekrényre tedd, a másikat meg az asztalra. Az utóbbit állítsd be egy perccel későbbre. Ilyen módon tudni fogod, hogy egy perced van felébredni és kikapcsolni az asztalon levő ébresztőt. Természetesen vannak olyanok is, akik már az ébresztőóra csengése előtt felébrednek.

Foto:1234rf.com

6. Alvás közben oldd meg a problémáidat!

Nehéz döntés előtt állsz, vagy van egy megoldásra váró problémád? A tanulmányok arról tanúskodnak, hogy a jó alvás segít a problémák megoldásában.

7. Győzd le az álmatlanságot a vizualizációs technika segítségével!

Nehéz egész éjjel ébren maradni, tudva azt, hogy másnap nem leszel valami produktív. Ha álmatlanságtól szenvedsz, érdemes kipróbálni egy meditatív vizualizációs technikát, hogy lelassítsd az agyműködésed ritmusát.

8. Hosszú alvás rövid idő alatt

Salvador Dalinak volt egy érdekes felébredési technikája. Úgy vélte, hogy egy rövid alvás is épp olyan pihentető lehet, mint egy hosszabb. Dali egy kanalat használt a felébredéshez. Íme a módszer: feküdj végig az ágyon, a kezedben tarts egy kanalat! Úgy tartsd, hogy miután elalszol, le tudd ejteni! Esetleg tehetsz a padlóra egy tányért közvetlenül a karod alá, s a csörömpölés minden bizonnyal felébreszt majd.

9. A kávé utáni szieszta

Fel akarsz frissülni a délutáni lustaságból? Egy csésze kávé utáni negyedóra alvás segíteni fog ebben.

10. Tanulj meg tudatosan álmodni!

Rémálmaid vannak? Megváltoztathatod őket, ha alvás közben tudatosítod magadban azt, hogy álmodsz! A tudatos álmok számtalan lehetőséget kínálnak arra, hogy az álmaidat ellenőrzés alatt tartsd. Ezenkívül elsajátíthatsz olyan technikákat is, melyek segítségével kiterjesztheted az álmaidat alvás közben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

  1. Alvást segítő technikák - StartHírek

    […] Ajánlják még, hogy mindenképpen menjenek el oda, ahová a “király is gyalog jár”. Nincs annál idegesítőbb, mint 2-3 óra alvás után muszáj kimenni a vécére, s az éjszaka további részében már nehezebb újra elaludni. Tanuljanak meg tudatosan álmodni! – ajánlja a napidoktor.hu […]

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.