Top 25 tipp, hogy környezetbarát otthon vegyen körül!

Az ökotisztítószerektől a víz tisztításáig

Tévedés azt hinni, hogy az egyén aligha tehet valamit a világ védelméért – maga is hozzájárulhat például a környezetbarát otthon kialakításához. Nemcsak a szemetet gyűjthetjük azonban szelektíven. Mit tehetünk még magunk és a környezet egészségéért?

Ha már annyit megteszünk, hogy a szemetet szelektíven gyűjtjük, bio zöldségeket vásárolunk és újrahasznosítható zacskóban visszük őket haza, tettünk egy lépést az egészséges élettérért és a környezetbarát otthonért. Ám számos dolog van még, amellyel tehetünk a globális felmelegedés ellen és a fogyó energiaforrások megóvásáért.

Nem mellesleg az egészséges otthonhoz is hozzájárulhatunk. A környezetbarát életmód azt jelenti, hogy igyekezünk megőrizni természetes erőforrásainkat, ahogy csak lehet. Melyek azonban ezek a fontos életmód-változtatások, melyekkel védhetjük a Földet?

Cikkünk első felében az első 11 módszerrel találkoztunk, most jöjjön a többi!

Kerüljük a mérget tartalmazó termékeket!

  • válasszunk nem toxikus tisztítószereket: keressük a környezetbarát otthon érdekében a mérgezőanyag-mentes öko tisztítószereket. A toxikus anyagokkal teli változatok ugyanis a környezetre és az egészségre nézve is ártalmasak. Manapság már számos biológiailag lebomló, nem mérgező típus kapható, de szódabikarbóna és ecet segítségével is könnyedén és hatékonyan takaríthatunk!
  • váltsunk mikroszálas törlőrongyokra: a különféle tisztítószerek helyett legtöbbször ez is megteszi. Egy környezetbarát otthonban nélkülözhetetlenek. A legtöbb felületet, beleértve a fát, kerámiát, üveget, rozsdamentes acélt nedvesen egyszerűen megtisztítják. Szárazon pedig természetes pozitív töltetüknek köszönhetően összeszedik a port. Használat után egyszerűen ki kell mosni a rongyot.
  • kerüljük a rovarirtót: természetesen szeretnénk minimálisra csökkenteni a rovarirtószerek alkalmazását lakunkban egészségünk érdekében. Érdemes jól körülnéznünk a lakásban, házban és minden rést betömnünk, megjavítanunk, ahol bejuthatnak. Alapvető például a szúnyogháló felszerelése.  Rengeteg bosszúságtól kíméljük meg magunkat és környezetbarát otthonunk lesz. Az ételmaradékokat pedig mindig tároljuk légmentesen lezárva vagy hűtőbe téve!

Zöldebb kertet!

  • legyen a kertünkben számos ehető dolog: termesszünk saját salátát, zöldségeket, fűszernövényeket. A kert segít a talajerózió csökkentésében és mérsékeli a légszennyezettséget. Olyan növényeket ültessünk, melyeknek nincs szükségük túl sok vízre, s ne alkalmazzunk rovarirtószereket, műtrágyát, helyette keressük az ökotermékeket ás természetes módszereket.
  • komposztáljuk a konyhai maradékokat: a tojáshéj, tealevelek, kávézacc, zöldség- és gyümölcsmaradványok mind mehetnek a komposztáló tárolóba. Keverjük őket az udvarból származó füvekkel, levelekkel, gyomokkal, majd adjunk hozzá vizet – tápláló talajjavítót kapunk, s a hulladék mennyiségét is csökkentjük.
  • öntözzünk okosan: kora reggeli és este locsoljunk, amikor hűvösebb van – a víz ugyanis lassabban párolog, ha hidegebb van. A kádban, mosdóban, mosógépben használt víz újra használható locsolásra is, ha az legfeljebb biológiailag lebomló szappant tartalmazott. A levágott fű egyébként természetes trágyaként lebomlik, ezért a talajon is hagyhatjuk azt.
  • használjunk újrahasznosítható tárgyakat: a környezetbarát otthon ismérve, hogy olyan eszközök vannak benne, melyek nem egyszerhasználatosak. A műanyag és a papír dolgokat kerüljük, alkalmazzunk helyettük kerámiát, üveget, tárolódobozokat a zacskók helyett.

virág öntözés

  • alkalmazzunk újratölthető elemeket.
  • vegyünk újrahasznosított termékeket: ezeken fel van tüntetve, hogy ebbe a kategóriába tartoznak, legyen az papírzsebkendő, vécépapír vagy írólap. Vásároljunk olyan zabpelyhet, amelyet újrahasznosított kartondobozban árulnak.
  • adakozzunk, ha valami már nem kell: a megunt vagy már nem használt játékok, könyvek, ruhák mind kerüljenek adományozásra ahelyett, hogy kidobjuk őket!

Takarítsuk meg a vizet

  • mindig várjuk meg a mosással, amíg megtelik a gép, legyen szó mosó-vagy mosogatógépről. Felesleges előbb beindítani őket. Ha valamire nagyon szükségünk van, mossuk ki kézzel.
  • a kádban fürdőzést hagyjuk egy-egy különlegesebb alkalomra: ha átfáztunk, ha ízomlazító, relaxáló fürdőt vennénk vagy romantikus estét tartunk.
  • töltsük meg a mosogatót vízzel, ha mosogatunk: egy környezetbarát otthonban ez sokkal takarékosabb megoldás, mint ha folyó víz mellett mossuk el az edényeket.
  • öblítés előtt mindig fontoljuk meg, mit dobtunk a vécébe, nehogy elduguljon. Az sem biztos, hogy minden egyes pisilés után le kell húzni. Bánjunk ésszerűen a vízzel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.