Top 10 szuperélélmiszer 2018-ban

Egy amerikai felmérésben 2050 dietetikust kérdeztek meg arról, hogy szerintük a fogyasztók körében melyek lesznek a népszerű élelmiszerek 2018-ban. Itt a lista régi ismerősökkel.

Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

Vegetáriánus húshelyettesítők

A növényi alapú étrend nem csak a környezeti tényezők szempontjából előnyös, hanem az egészségregyakorolt számos jótékony hatással is bír. Egy jól megtervezett vegetáriánus étrend segíthet a fogyókúrában, az elhízás megelőzésében, csökkentheti az LDL (rossz)-koleszterinszintet, a vérnyomást, a szív- és érrendszeri-, bizonyos rákos betegségek, cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Néhány tipp egy húsmentes étkezéshez:

  • Hús helyett tegyünk a salátába, wrap-be szárazhüvelyest (pl. szárazbabot).
  • Próbáljunk ki különféle vega hamburgereket a húspogácsával készültek helyett.
  • Tízóraira, uzsonnára fogyasszunk olajos magvakat (a mennyiséget szem előtt tartva).
  • Reggelire a kolbászos tojásrántotta helyett süssünk egy tofus rántottát.
  • Legyünk kreatívak szendvicskészítésnél. Kenjünk a kenyérre/zsemlére hummuszt(csicseriborsókrémet), mustárt, tegyünk bele uborkát, paradicsomot, salátát, vagy bármilyenmás zöldséget.

Üdítő helyett levest

A „levesezés” kultúrája egyre nagyobb teret hódít, és az olyan üdítőitalokkal vagy szűrt gyümölcslevekkel szemben, ahol a gyümölcshúst, a rostokat eltávolítják, a leves hozzájárulhat folyadékbevitelünk mellett többek között rostbevitelünkhöz is.

Előtérben a bélrendszer egészsége

2017-ben nagy hangsúly került a jótékony baktériumok (probiotikumok) bevitelére, annak érdekében,hogy elősegítsék az egészséges bélműködést. Probiotikumban gazdag ételek közé soroljuk többekközött a kombuchát (gombából készült tea), kimcsit, misot, nattót (erjesztett szójabab), savanyúkáposztát. 2018-ban tovább folytatódik ez a trend, ahol a prebiotikumok is nagy szerepet kapnak – pl. a fruktooligoszacharidokban(FOS) vagy a fruktánokban és a galakto-oligoszacharidokban (GOS) gazdag élelmiszerek, pl. articsóka, spárga, banán, fokhagyma, póréhagyma, hagyma, paradicsom, stb. A prebiotikumok természetes, nem emészthető tápanyagok, amelyek a bélben élő jótékony baktériumok szaporodását segítik elő, pozitívan befolyásolhatják a gyomor-bélrendszer egészségét.

Alkoholmentes italok

A 2018-as trendek között említett italok hozzájárulnak a folyadékbevitel színesítéséhez, alkalmanként kis mennyiségben fogyaszthatók. Szomjoltásra a legjobb az ivóvíz (csapvíz, ásványvíz), amelyből legalább 5 pohárnyit javasolt meginni naponta. A Pollock Communications és a Today’s Dietitian’s magazin által szervezett „Melyek a legújabbtáplálkozási trendek?” című 2017-es amerikai nemzeti felmérésben 2050 dietetikust kérdeztek meg arról, hogy szerintük a fogyasztók körében melyek lesznek a népszerű élelmiszerek 2018-ban.

A válaszok alapján az első helyen az erjesztett élelmiszerek lesznek, mivel a fogyasztók olyan termékeketkeresnek, amelyek elősegítik az egészséges bélműködést és a jó általános állapotot. Egyre több kutatásszámol be az erjesztett ételeknek a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatásától kezdve agyulladáscsökkentésig, ezáltal növelve ezen termékek népszerűségét az egészségtudatos vásárlókkörében.

A dietetikusok által előrejelzett idei év legnépszerűbb TOP 10 szuperélelmiszerét az alábbi táblázatban mutatjuk, csökkenő sorrendben.

1. Fermentált (erjesztett) élelmiszerek

2. Avokádó

3. Magvak

4. Diófélék

5. Zöldtea

6. Ősi gabonák

7. Kelkáposzta

8. Egzotikus gyümölcsök

9. Kókuszból készült termékek

10. Lazac

brokkoli csíra

A diéta-trendek közül a “tiszta étkezés” („clean eating”) és a “növényi alapú étrend” után a “ketogéndiéta” a harmadik helyen áll. Ez a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend igendivatossá vált. Számos celeb, mint Kim Kardashian, Halle Berry, Gwyneth Paltrow, Mick Jagger,Rihanna, Alec Baldwin, stb, hűséges követője. Dietetikus által gondosan megtervezett ketogén diétaepilepsziás egyéneknek hatékony kezelési módja lehet.

Fogyókúrában ne várjunk „varázslatot”, ugyanúgy működik mint bármely más étrend, ahol az energiatartalmat csökkentjük. Mellékhatásai közé sorolható az alacsony energiaszint, az agyköd, fokozott éhségérzet, alvászavarok, émelygés, az emésztőrendszeri diszkomfort érzés, a rossz lehelet és a gyenge fizikai erőnlét. Rövid távon hatékony lehet fogyókúrának, de itt is inkább a folyadékveszteséggel hozták összefüggésbe a testtömeg csökkenést, viszont hosszú távon nagyon nehéz fenntartani és a megfelelő rost-, vitamin- és ásványi anyag-szükségletet kielégíteni.

Forrás: MDOSZ