Több ezren meséltek már a gyógyulásért

Állatmeséket és magyar népmeséket olvasnak legszívesebben a kórházban fekvő gyerekeknek a mesedoktorok – derült ki egy felmérésből. A mesedoktorok program egy éves évfordulója alkalmából közel 1300 önkéntes mesélt arról, milyen érzés néhány kedves történettel és némi törődéssel hozzájárulni a beteg gyermekek lelki és testi gyógyulásához.

A gyógyvarázs mesedoktorok program 1 éves évfordulója alkalmából a K&H felmérést végzett a programban résztvevő önkéntesek körében. A kérdőívet 1291 mesedoktor töltötte ki.

Kik is a mesedoktorok?

A gyógyvarázs mesedoktorok felhívására jelentkező meseolvasó önkéntesek zöme (92%) nő, 40%-uk budapesti lakos, 21% megyeszékhelyen, 25% egyéb városokban, 11% pedig kisebb településen lakik. Szemben a diplomások 30%-os országos átlagával a meseolvasók közel fele (49%) rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A programban leginkább a 18 és 50 év közöttiek vesznek részt (összességében 76%), ezen belül a 30-40 közötti korosztály aránya a legmagasabb (26%), ugyanakkor a 60 év feletti résztvevők száma is eléri a 8%-ot.

Mesedoktorok a kórházakban

A meseolvasók körében a személyes olvasás a legnépszerűbb, a közvetlen kapcsolat és az azonnali visszajelzés miatt.

A mesedoktorok 90%-a nagyszerűen érezte magát a meseolvasás alkalmával, és a válaszadók 91%-a szerint a gyerekek is nagyon élvezték a meseórát. A legtöbben nemcsak olvastak, hanem beszélgettek, játszottak is a gyerekekkel, kizökkentve őket a kórházi hétköznapokból, miközben az állandó szolgálatban álló szülők kihasználták az így nyert szabadidőt.

Bár az időpontok végesek, sok meseolvasó rendszeresen jár a kórházakba mesét olvasni – 16% kétszer, 12% pedig minimum háromszor látogatta már meg a kis betegeket, és a mesedoktorok 92%-a tervezi, hogy a jövőben is visszatér az egészségügyi intézményekbe.

A mesedoktorok legszívesebben állatmeséket vagy magyar népmeséket olvasnak a gyerekeknek, de a régi klasszikusok – általában Grimm és Andersen meséi – is nagyon népszerűek az önkéntesek körében.

Mesedoktorok a weben

Elsősorban a kórháztól való távolság, az időhiány, valamint a helyhez kötöttség – kismamák és kisgyerekek szülők esetén – az ok, amiért egyre többen választják a neten történő meseolvasást. Az ő segíteni akarásuknak és lelkesedésüknek köszönhető, hogy az elmúlt közel egy évben már 167 mese került fel a gyógyvarázs mesedoktorok YouTube csatornára. A gyógyvarázs mesedoktorok a weben programra regisztráltak 45%-a küldött már mesevideót, 23%-uk többet is.

meseolvasas2

Hogy a mese a jövőben is gyógyítson…

A mesedoktorok legfőbb kívánsága, hogy országszerte minél több kórházba juthassanak el mesét olvasni, és minél több szabad időpont közül választassanak. Sokan még a hétvégéjüket és ünnepnapjukat is szívesen feláldoznák, hogy egy-egy órát tölthessenek a kis betegek ágyainál.

“A gyógyvarázs mesedoktorok észrevételei és javaslatai alapján folyamatosan fejlesztjük a kezdeményezést. A webes meseolvasáshoz például az elmúlt időszakban több cég is csatalakozott, náluk külön kitelepült gyógyvarázs mesenapot tartottunk, ahol saját videósaink rögzítették a meséket. Ezzel a programmal a jövőben több rendezvényen is megjelenünk majd, hogy minél többen csatlakozhassanak a webes mesedoktorok csapatához, és ezzel minél több gyógyító mesével járuljunk hozzá a kis betegek napjainak örömtelivé tételéhez – mondta Horváth Magyary Nóra, a cég kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A gyógyvarázs mesedoktorok táborához továbbra is bárki csatlakozhat a www.khgyogyvarazs.hu weboldalon történő regisztrációval. A 2014-es évre személyes meseolvasó időpontok egyre fogynak, de a leggyorsabbak még találnak néhány helyet Ajkán, Balassagyarmaton, Fehérgyarmaton, Kaposváron vagy Salgótarjánban. Aki azonban már nem talál számára megfelelő időpontot vagy helyszínt, ne keseredjen el! Küldjön webes mesét, vagy látogasson vissza a weboldalra december közepén, amikor felkerülnek a jövő év eleji meseolvasó időpontok!

A gyógyvarázs mesedoktorok programjára eddig 30 500 önkéntes regisztrált, akik 8200 alkalommal látogattak el személyesen a programban résztvevő 42 kórházba, és 167 mese videót küldtek a gyógyvarázs online mesetárába, amit 21 000 alkalommal töltöttek le a gyógyuló gyerekek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.