Tisztítókúra az egészségért

Sokan vannak, akik bár szeretnék, még sosem próbálták ki a szervezet méregtelenítését, pihentetését szolgáló tisztítókúrát.

Válasszunk ki egy viszonylag nyugalmas napot! Ideális az lenne, ha azt a napot pihenéssel tölthetnénk, hogy a felszabadult energiát a test tényleg saját magára fordíthassa. Ha erre nincs mód, akkor a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük az előre kiválasztott és elkészített zöldséget vagy gyümölcsöt.

A kúra előestéjén csak valami könnyűt fogyasszunk; például salátát, gyümölcstálat vagy zöldséglevest. Ne együnk kenyeret, tésztát vagy húst! Feküdjünk le korán, hogy kipihentek legyünk! Ezen a napon ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt és koffeint!

Zuhanyozzunk le, és alaposan dörzsöljük végig testünket, hogy a méreganyagok a bőrön keresztül is távozhassanak! Különösen hatékonnyá tehetjük a folyamatot, ha erre a napra betervezünk egy szaunázást is. Kezdjük a napot egy nagy pohár tiszta vízzel!

A bőséges vízfogyasztás egyébként is a kúra része, 2-3 litert igyunk meg a nap során! Szeleteljük fel apró kockákra a kiszemelt zöldséget vagy gyümölcsöt, és jól megrágva fogyasszuk el! Gyakorlatilag tetszés szerinti mennyiségben ehetünk belőle az egész nap során, amikor csak megéhezünk, sőt az a cél, hogy minél többet fogyasszunk belőle.

Általában kétóránként készítsünk kisebb fogásokat, de ez is egyéni igénytől függ. Figyeljünk arra, hogy változatos formában készítsük el az ételt, így nem lesz annyira monoton! Mindössze kétféle gyümölcsöt vagy zöldséget válasszunk, de arra ügyeljünk, hogy lehetőleg az is változatos legyen!

kivi

Ha például az almát választottuk, akkor válogassunk belőle többféle színűt és fajtájút! A nap során vagy csak zöldséget, vagy csak gyümölcsöt ehetünk, a kettőt ne keverjük (hatása alapján gyümölcsnek számít a paradicsom is)!

Ha rendszeresen végezzük az egynapos méregtelenítést, akkor ajánlott, hogy mindig más gyümölcsöt vagy zöldséget részesítsünk előnyben! Kerüljük a citrusfélék többségét, ezek túl savasak, valamint a banánt és az avokádót, mivel keményítőtartalmuk túl magas!

Ehelyett a következőkből válogassunk: alma, őszibarack, ananász (a konzerv erre a célra nem megfelelő), szőlő, paradicsom, görögdinnye, sárgarépa, cékla, uborka, káposzta, spenót, zeller. Ezeknek a növényeknek magas a rosttartalmuk, ami a belek tisztításában fontos, lúgosítják a szervezetet, valamint vitamintartalmuk is kiemelkedő.

Másnap még tartózkodjunk a nehéz ételek fogyasztásától, ami valószínűleg nem is fog nehezünkre esni. Lassan, fokozatosan álljunk át a megszokott étrendre! Ha hetente egy méregtelenítő napot beiktatunk, valószínű, hogy étkezési szokásaink lassanként megváltoznak, egészségesebben fogunk táplálkozni. A szervezet bármily apró figyelmességre hálásan reagál.

gyümölcs

Mit remélhetünk az egyetlen napos tisztítókúrától, melynek során csak zöldséget vagy gyümölcsöt szabad fogyasztani? A szervezet extra mennyiségű vitaminhoz jut, mely felfrissít és energiát ad. Az emésztés folyamata nagy energiákat igényel.

A zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával az emésztőrendszer ,,pihen”, így a szervezet másra ,,figyelhet”, nagyobb eséllyel indulhatnak el az öngyógyító folyamatok is. Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó hatására ürülnek a szervezetben felszaporodott mérgek.

Mivel lúgosító hatásúak, semlegesítik a savfölösleget. Magas káliumtartalmuknál fogva kihajtják a vizet a szövetekből, és megnövelik a sejtek oxigénellátását. Ha hízásra vagyunk hajlamosak, vagy fogyókúrán estünk át, heti egynapos zöldség- vagy gyümölcsnap beiktatásával megőrizhetjük súlyunkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.