Tisztító harcos: a lándzsás útifű

A lándzsás útifűhöz nem csak a gyógyszertárakban juthatunk hozzá, hanem a szemfülesek szinte akármelyik réten megtalálhatják.

A lándzsás útifűnek sokféle elnevezése van, ilyenek a kígyónyelvűfű, lúdnyelvűfű, gyíkfű, amelyek mind utalnak arra, hogy már a népi gyógyászat is milyen sok helyen adott neki nevet és használta.

Gyógyító erejének egy részét a mai orvostudomány is elismeri és használja.

A lándzsás útifű sok bajra jelent orvosságot, hiszen erős gyulladáscsökkentő és baktériumölő. Segíti a bőr regenerálódását, akár égési sebek és rovarcsípések esetén is alkalmazható. Belsőleg tökéletesen alkalmazható torok, légúti- és garatproblémák esetén, okozza akár köhögés, asztma, vagy légcsőhurut. Szabályozza az emésztési zavarokat (székrekedés, hasmenés) és csökkenti a gyomorégést.

Néha ott is találkozhatunk vele, ahol nem is gondolnánk, például az öblögető szerekben, hiszen kiválóan használható gargarizálásra, emellett pedig vérzéscsillapító is: segít a gennyes sebeken és fekélyeken is. Pépje fej-, fül- és fogfájás csillapító, de alkalmas lehet a máj- és hólyagbántalmak kezelésére is.

Felhasználási módjai

Szirup

Elkészítésének kétféle módja is ismert.

Népies lehetőség: két maréknyi útifűlevelet ledarálunk. Ehhez a levélpéphez adunk hozzá 300 gramm nádcukrot és 25 dkg valódi mézet, valamint egy kevés vizet. Vigyázni kell, hogy oda ne égjen, ezért gyenge tűzön főzzük, folyamatos kevergetéssel, amíg be nem sűrűsödik, amit aztán azonnal üvegekbe töltünk! Hűtőszekrényben tároljuk.

landzsasutifu_480

Újkori recept: 1 evőkanálnyi szárított lándzsás útifűhöz adjunk hozzá 3 dl forrásban lévő vizet, majd néhányszor keverjük meg, és hagyjuk kihűlni! Szűrjük le, majd a maradék folyadékot takaréklángon melegítsük forrásig! Most már nincs más dolgunk, mint 20 dkg méz hozzáadása, majd hagyjuk, hogy újra kihűljön!

Figyelem!

Gyermekeknek legfeljebb napi 1-2 teáskanálnyi szirup fogyasztása javasolt!

Tea

1 púpozott teáskanálnyi lándzsás útifűlevélhez adunk negyed liter, forrásban lévő vizet, majd fél percig állni hagyjuk! Leszűrjük, és azonnal fogyasztjuk!

Teakeverék

Elkészítésének folyamata megegyezik a teáéval, azonban ha hibrid teát szeretnénk iszogatni, ne csak útifűlevelet adjunk hozzá, hanem kakukkfüvet is, 1:1 arányban.

Borogatás

A frissen szedett széles levelű vagy lándzsás útifűlevelet alaposan megmossuk, majd egy deszkán összetörjük, és vékony gézbe csomagolva a sérült felületre helyezzük!

Figyelem!

Fogyasztása vagy használata várandós anyáknak és a szoptatás ideje alatt nem ajánlott sem külsőleg, sem belsőleg!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.