Tiszta levegő szellőztetés nélkül

Milyen azoknak a helyiségeknek – lakásoknak, irodáknak, kórtermeknek, stb. – a levegője, ahol életünk nagyobb részét töltjük?

Hogyan gondoskodhatunk jó minőségű levegőről, szűrésről, milyen módon tartsuk karban a klímaberendezéseket, hogy kerüljük el a vegyi anyagokat kipárologtató bútorokat és burkolatokat, hogy válasszunk jó szigetelést és megfelelő nyílászárókat, és hogy szellőztessünk okosan?

Illékony szervek és szén-hidrogének találhatók meg egy-egy beltéri helyiség levegőjében.

Nagyon sok ilyen vegyületről ismert, hogy közép és hosszú távon károsíthatják egészségünket, idegrendszerünket, illetve vannak olyan vegyületek amelyek az immunrendszerbe és akár a hormonrendszerbe is beavatkoznak. Általánosságban elmondható, hogy fontos a szellőztetés, de emellett fontos ügyelni arra, hogy hatékonyan töröljünk port és takarítsunk – hangsúlyozta. Nagyon sok olyan vegyület van a lakásunkban, amely feldúsul a porban és ez nincs jó hatással sem gyerekre sem felnőttre -figyelmeztetett.

Fontos a karbantartás és a tisztítás

Veresegyházi Béla Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szerkesztője hozzá tette: Évente legalább egyszer karban kell tartani és ki kell tisztítani klímaberendezéseinket, ugyanis ezekben is rendívül sok káros anyag és baktérium lehet, amely károsíthatja egészségünket. Mindenképp szakértőt hívjunk, aki hivatalosan tudja igazolni szakértelmét – hangsúlyozta.

Mit tehetünk a nyílászárók cseréje alkalmával a jó levegőzés érdekében?

Németh László az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke elmondta: Az egyik legfőbb probléma az ablakok beépítésének rossz technikája. Nagyon sok rossz példát lehet látni egy-egy családi ház ablakcseréjénél, ugyanis nem felelnek meg a szigetelési szabályoknak a korábban beépített ablakok és nem megfelelően szigetelik az ablak kerete mentén a házat. Fontos tudnivaló, hogy ha nyílászáró cseréhez folyamodunk, fontos bejelentenünk azt a gázműveknek, hiszen a légellátási feltételek megváltoznak, ami akár szén-dioxid mérgezéshez is vezethet, ha nem megfelelő a légellátás – figyelmeztetett.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.