Tippek: Így óvhatjuk gyermekünk hallását!

Egy friss amerikai tanulmány azt mutatja, hogy a szülők 96%-a nincs tisztában annak a kockázatával, ha gyermekét túlzott zajnak teszi ki. Fontos, hogy védjük gyermekünk hallását, mert az bizony sok veszély leselkedik rá! Cikkünkben 5 segítő tippet adunk.

1. Hallásvédő eszköz használata

Védje gyermeke hallását nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon, sporteseményeken, karneválon és az összes többi hangos helyszínen kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett hallásvédő eszközzel! Kisebbek számára inkább a fültok az ajánlott, de gyerkőcök részére tervezett füldugót is be lehet már szerezni.

2. A hangerő minimalizálása

A nagy hangerő könnyebben károsítja a gyermekek hallását, mint a felnőttekét. Ezért aztán különösen érdemes figyelni a TV, az MP3 lejátszó és/vagy a számítógép/táblagép hangerejére. Csökkentse a hangerőt kellemes szintre. Egy másik jó lehetőség egy zaj elnyelő füldugót/fejhallgató beszerzése. Ezek az eszközök zajmaximalizálót tartalmaznak, amely védi a gyermek hallását a hangos zajoktól.

fulfajas, kisgyerek

3. Ellenőrizze a játékait

Mindig ellenőrizze a hang-generáló eszközöket a játékok között. Amennyiben talál köztük túl hangosat, szabaduljon meg tőle minél előbb. Ha gyermeke nem tudja elengedni azt a bizonyos játékot, vegye ki belőle az elemeket, így kockázat nélkül játszhat vele a továbbiakban is.

4. Megfelelő higiénia

A gyermekek füle nagyon érzékeny a különböző gyulladásokra, mivel a hallócsatorna kisebb a felnőttekénél. Ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsa gyerkőce fülét. Fontos, hogy a fülecskéket meleg vízzel öblítse ki, majd rögtön törölje szárazra.

5. Gyakorlás és tesztelés

Legyen óvatos, ellenőrizze sűrűn gyereke hallását. Beszéljenek róla, és magyarázzák el nekik, hogyan működik a hallás. Kérje, hogy amint észreveszi, hogy valami szokatlan a hallásával, azonnal jelezze egy felnőttnek. Rengeteg speciálisan gyermekek/fiatalok részére kifejlesztett hallásvizsgálat létezik, amelyekkel tesztelni lehet a hallásukat. Vessen be játékokat is, például: “Hallom, amit nem lehet látni.” Csukja le a szemét, és hallgatassa a hangokat a gyermekkel.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.