Tippek – Így használjátok a klímát!

Jobb az általános közérzetünk, koncentráló képességünk a munkában, ha nyáron, nagy melegben hűtött helyiségben tartózkodunk. Ilyen módon kellemesebb az otthon eltöltött idő, és pihentetőbb lehet az alvás is. Az autóban a légkondicionált utastér a nagy nyári melegekben biztonságosabbá teszi a vezetést, élvezhetőbbé az utazást. Előnyei mellett azonban a nem megfelelően karbantartott klíma az autókban, az irodákban, közösségi terekben és otthonunkban is komoly veszélyeket rejthet magában.

A légkondicionáló berendezések használatának leggyakoribb kockázatai

·         A klímaberendezésben, a szellőzőrendszerben, a szűrőkön és a légkezelő gépekben valamint a légcsatornában felhalmozódott porban különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg, melyek a használat során bekerülnek a belső térbe, az utastérbe és különböző megbetegedéseket (allergia, asztma) okozhatnak.

·         A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, mely szintén légzőszervi panaszokat, illetve a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának, illetve bőrünk kiszáradását okozhatja.

·         Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, megfázásos tünetek jelentkezhetnek, ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak.

Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek ebben a tekintetben a legérzékenyebbek.

A lakásokban, irodákban, bevásárlóközpontokban működtetett klímaberendezésekkel kapcsolatos tanácsok

·         A klíma tisztítása és fertőtlenítése évente minimum egyszer, nagyobb porterhelésnek kitett helyeken évente kétszer ajánlott.

·         Mérsékelt hűtést alkalmazzunk, ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt/alatt.

·         A száraz levegő ellen bőséges folyadék bevitellel, hidratáló krémek használatával védekezzünk.

shutterstock_56553898

Tanácsok a gépkocsiban működtetett légkondicionálóval kapcsolatban

Helyes használat:

·         javasoljuk a külső hőmérsékletnél maximum 6-8°C-kal hidegebbre állítani a klímát az autóban, hogy az autóból kiszállva a hőmérsékletkülönbség ne legyen megterhelő az emberi szervezet számára;

·         a meghűlés, az ízületi panaszok elkerülése érdekében a hűvös légáramot ne irányítsuk közvetlenül magunkra;

·         idényen kívül is javasolt 1-2 hetente bekapcsolni a berendezést néhány percre.

Rendszeres karbantartás:

·         a pollenszűrőt 10-15 ezer kilométerenként ajánlatos cserélni;

·         a klíma tisztítását, fertőtlenítését évente egyszer végeztessük el (többféle fertőtlenítési módszer közül lehet választani, például: ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab vagy klímatisztító spray alkalmazása);

·         nyári használat előtt ellenőrizzük a hűtőgáz mennyiségét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.