Tippek a tojáshéj újrahasznosítására

A tojás magas fehérjetartalma kedvező élettani hatást gyakorol az emberi szervezetre. A tojássárgája ugyan koleszterint is tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint ez kevésbé járul hozzá a szervezet koleszterinszintjének növeléséhez, mint ahogy azt ennek előtte gondolták.

Mire jó a tojáshéj?

tojás javíthatja az agy működését, és erősíti az izmokat. A táplálkozási szakemberek szerint a legtöbb ember két tojást nyugodtan elfogyaszthat naponta. Higiénikus táplálék, melyet tartalmának egyedülálló „csomagolása” is biztosít. A tojáshéjat sokféleképpen hasznosíthatjuk. Nézzünk néhány ötletet:

1. Távol tart kártevőket

A kertben a tojáshéjat nem mérgező, természetes növényvédő szerként használhatjuk. Törjünk porrá néhány tojás héját, és szórjuk a virágok és a növények köré. Ez távol tartja a (meztelen)csigákat és hernyókat, és a környezetet sem károsítja, mint a mérgező növényvédő szerek.

tojashej_kertben
Ne dobjuk ki a tojáshéjat, használjuk fel!

2. Keverjük a komposztba

tojáshéj komposzt egyik fontos szervesanyag forrása. Gyorsan lebomlik és kálciummal valamint egyéb értékes ásványi anyaggal látja el a komposzttal trágyázott talajt.

komposztáljunk

3. Neveljünk benne virágmagot

Törjünk félbe egy egész tojás héját, és használjuk palánták nevelésére. A fél tojáshéjat töltsük meg földdel, és ültessük el benne a magokat. Így feleslegessé válnak a palántázáshoz szükséges edények. Ha a földdel teli tojáshéjakat visszatesszük a tojástartóba és az ablakpárkányra helyezzük azt, nagyszerű körülményeket teremtünk a palánták fejlődéséhez, mielőtt még kiültetnénk őket a kertbe.


Ha a tojáshéjat a kávézaccal együtt a filterbe helyezzük, az így elkészített kávé íze kevésbé lesz keserű. A tojáshéj és a kávézacc keveréke kitűnő komposzt alapanyag, de hozzáadható a használt kávéfilter is, ha tudjuk róla, hogy biztosan lebomlik.

Készíthetünk belőle mécsest:

tojashej_mecses

Különleges zselé- vagy csokoládéformákat keszíthetünk a gondosan kifújt tojás héjából. Tálalás előtt húzzuk le a desszertről a tojáshéjat, amibe előzőleg beletöltöttük azt.

csokitojashej

Jó ötlet a tojáshéjban sütött brownie is, amely a húsvét reggeli asztal egyik újdonsága lehet:

tojashejbrownie

A művészileg megfestett és díszített kifújt tojás húsvétkor vagy egyéb jeles alkalmakon mindenki kedvence lehet. (A tojás festéséről részletesebben itt olvashat!)

Tojáshéjból tisztítószerek

Keverjük össze a porrá tört tojáshéjat kevés szappanos vízzel és használjuk nehezen tisztítható tárgyak kezelésére. Gyönyörűen kisúrolhatók vele a vázák és a termoszok is. A keverék ráadásul környezetbarát, ellentétben más mérgező  tisztítószerekkel.

Tegyünk néhány tojáshéjat a mosogatókagyló szűrője alá, mert felfogják a szilárd ételdarabokat, még mielőtt azok a lefolyóba kerülnének.

A tojáshéj  bőrirritáció esetén is bevethető

Bőrirritációk esetében is hasznos a tojáshéj, ha pár napig egy kis üveg almaecetbe helyezzük azt. A keverék viszkető bőr vagy kisebb bőrgyulladások kezelésére alkalmas. Bőrfeszesítő arcmaszk is készíthető, ha a felvert tojásfehérjét összekeverjük porított tojáshéjjal. Hagyjuk a keveréket tíz percig az arcunkon.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.