Receptek köszvény kezelésére

A fájdalmas betegségre megfelelő táplálkozással gyógyírt találhatunk.

Köszvényeseknek recept kombinációk:

Birs krémleves

Hozzávalók: (1 főre)

  • 100 g birsalma
  • 1 kávéskanál 10 g liszt
  • 1/3 db tojás sárga
  • 3/4 evőkanál 15 g tejföl
  • 1 szem fahéj, szegfűszeg
  • 2 szelet citrom
  • 1 púpos mokkáskanál
  • 5 g cukor

Elkészítése:

A folyóvízben lemosott birsalmát vékonyan meghámozzuk, majd magházát kivéve felszeleteljük. A szükséges mennyiségű hideg vízbe feltesszük főni a következő ízesítőkkel: fahéj, szegfűszeg, citromhéj. Ezután közepes erősségű főzőfelületen a birsalmát puhára főzzük. Ízesítjük a cukorral.

Foto:pixabay.com

Lisztből, tojássárgájából és tejfölből sima krémet keverünk, hígítjuk kevés hideg vízzel, majd kanalanként belekeverünk két-három evőkanálnyi forrásban levő levest. Ezután vékony sugárban, állandó keverés közben a sűrítőanyagot a leveshez adjuk. A leggyengébb erősségi fokozaton gyöngyözésig főzzük, majd a citromlével ízesítjük és előhűtés után lefedve, hűtőszekrényben tartjuk; hidegen tálaljuk.

Az elkészítéséhez szükséges idő kb. 20 perc.

Tápérték adatok:

Tápanyag Energiaértéke: 588 kJ (140 kcal), fehérjeértéke: 3,1 _7, zsírértéke: 5 g, szénhidrátértéke: 22,4 g, purin értéke: 3,3 mg.

Karalábé leves

Hozzávalók: (1 főre)

  • 100 g karalábé
  • 1/2 kávéskanál 6 g napraforgóolaj
  • 1 púpos kávéskanál 10 g liszt
  • 1/4 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • 10 g zöldpaprika
  • 1 mokkáskanál 20 g paradicsom vagy pritamin paprika
  • 3/4 evőkanál 15 g tejföl

Elkészítése:

A lemosott karalábét megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és az olajjal együtt a főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és pirítás nélkül felöntjük a szükséges mennyiségű meleg vízzel. Ízesítjük sóval, edényben a lemosott és ereitől megtisztított zöldpaprikával, paradicsommal, és fedő alatt közepes erősségű főzőfelületen puhára főzzük. Amikor a karalábé már felpuhult, sűrítjük a lisztből és tejfölből készített sima sűrítőanyaggal, majd összeforralva tálaljuk.

Foto:123rf.com

Elkészítéséhez kb. 35 perc szükséges.

Tápérték adatok:

Energiaértéke: 667 kJ (159 kcal), fehérjeértéke: 4,1 g, zsírértéke: 8,7 g, szénhidrátértéke: 16,0 g, purin értéke: 8,5 mg.

paradicsomleves_bazsalikom

Foto:123rf.com

Paradicsomleves

Hozzávalók: (1 főre)

  • 150 g paradicsom, friss vagy paradicsompüré
  • 1 kávéskanál 10g liszt
  • 1 kávéskanál 10 g rizs
  • 3/4 kávéskanál 7g napraforgóolaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál vöröshagyma
  • 1/4 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 1/2 mokkáskanál cukor
  • 1 szál zellerlevél

Elkészítése:

A folyóvízben lemosott paradicsomot szárától és a hibás részektől megtisztítjuk, majd négybe vágva feltesszük főni. Kevés víz hozzáadásával, fedő alatt, közepes erősségű főzőfelületen felforraljuk. Ezután passzírozó-gépen átdaráljuk. Közben a lisztet szárazon zsemleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a hideg napraforgó olajat, a fűszerpaprikát, és felöntve simára keverjük a paradicsom lével. Ízesítjük sóval, vöröshagymával, zellerlevéllel, cukorral, és egyszeri felforralás után beletesszük a meg tisztított és lemosott rizst, majd gyenge erősségű főzőfelületen puhára főzzük. Szükség szerint kevés meleg vizet adhatunk hozzá, ha a paradicsom nem elég lédús. Tálalás előtt a zellert és a vöröshagymát kiemeljük.

(A friss paradicsomot felszeletelve, turmixgépben pépesítve majd átszűrve is készíthetünk levest. Abban az esetben, ha paradicsompürét használunk, akkor a pürét adagonként 3 dl hideg vízzel simára keverve öntjük az előzőekben már leírt rántáshoz.)

Elkészítéséhez kb. 35 perc szükséges.

Tápérték adatok:

Energiaértéke: 747 kJ (178 kcal), fehérjeértéke: 3,6 g, zsírértéke: 7,4 g, szénhidrátértéke: 24,1 g, purin értéke: 8,3 mg.

Foto:pixabay.com

Párolt sertésszelet

Hozzávalók: (1 főre)

  • 60 g sovány sertéshús
  • 1 mokkáskanál só
  • 3/4 kávéskanál 7 g napraforgóolaj
  • 1 csapott kávéskanál 6 g liszt
  • 1/2 mokkáskanál piros arany

Elkészítése:

A lemosott sertéshúst szeleteljük, húskalapáccsal kiklopfoljuk és besózzuk, majd a hűsszelet egyik oldalát piros arannyal bekenjük. Ezután lisztben megforgatva az olajjal kikent edénybe tesszük, majd hirtelen felmelegítjük, és adagonként két evőkanálnyi vizet hozzáadva, fedő alatt, gyenge erősségű főzőfelületen puhára pároljuk. (Szükség szerint kevés vizet adhatunk hozzá, hogy le ne égjen.)

Elkészítéséhez kb. 45 perc szükséges.

Tápérték adatok:

Energiaértéke: 709 kJ (169 kcal), fehérjeértéke: 12,7 g, zsírértéke: 11,2 g, szénhidrátértéke: 4,4 g, purin értéke: 31,3 mg.

Foto:coocpad.com

Zöldséges vagdalt párolva

Hozzávalók: (1 főre)

  • 40 g sertéshús
  • 40 g sárgarépa
  • 20 g petrezselyemgyökér
  • 20 g karalábé
  • 1 kávéskanál vöröshagyma
  • 1/3 mokkáskanál petrezselyemlevél
  • 1/5 mokkáskanál szerecsendió-reszelék
  • 1 mokkáskanál só
  • 1/3 db tojás
  • 1/2 kávéskanál 6 g napraforgóolaj
  • 3/4 kávéskanál 7 g zsemlemorzsa

Elkészítése:

A folyóvízben lemosott zöldségfélét megtisztítjuk, lereszeljük, és gyengén besózzuk. Közben a lemosott sertéshúst a megtisztított vöröshagymával együtt ledaráljuk, és a zöldségfélékhez adjuk. Ezután ízesítjük sóval, vágott petrezselyem zölddel, szerecsendió-reszelékkel, hozzáadjuk a tojást, és jól összedolgozzuk. Amikor a húsmassza már kész, vizes kézzel pogácsákat formálunk, a zsemlemorzsában megforgatjuk, és olajjal kikent sütőlemezre rakjuk. Vízzel meglocsoljuk. Szükség szerint vizet adhatunk hozzá, hogy le ne égjen.

Elkészítéséhez 45- 50 perc szükséges.

Tápérték adatok:

Energiaértéke: 777 kJ (185 kcal), fehérjeértéke: 13,6 g, szénhidrátértéke: 11,0 g , zsírértéke: 10,6 g, purin értéke: 26,4 mg.

sajtos rakott karfiol

Sajtfelfújt

Hozzávalók: (1 főre)

30 g sajt
1 púpos evőkanál 20 g liszt
1/2 kávéskanál 6 g margarin
2 evőkanál 40 g tej
1/2 db tojás
1/2 mokkáskanál só

Elkészítése:

A lisztet szárazon fehér színűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a margarin felét, a tejet és állandó keverés közben összefőzzük. Amikor a rántás már elválik az edény falától, levesszük, hozzákeverjük a tojás sárgáját, a reszelt sajtot, ízesítjük sóval, majd óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután a maradék margarinnal kikent pudingformába tesszük, és gőzben kifőzzük.

Az elkészítéséhez szükséges idő kb. 35 perc.

Tápérték adatok:

Energiaértéke: 1146 kJ (273 kcal), fehérjeértéke: 14,3 g, zsírértéke: 16,4 g, szénhidrátértéke: 16,6 g, purin értéke: 7,2 mg.

Foto:pixabay.com

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók: (1 főre)

  • 150 g kelkáposzta
  • 1 kávéskanál 10 g  rizs
  • 50 g sertéshús
  • 1 kávéskanál vöröshagyma
  • 1/2 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál só
  • 1/3 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál 8 g napraforgóolaj
  • 1/2 mokkáskanál pritamin paprika

Elkészítése:

A megtisztított és lemosott kelkáposztát gőzben vagy forrásban levő gyengén sózott vízben puhára főzzük, kiszedve lecsepegtetjük. Az olaj 1/3-át a főzőedénybe tesszük, rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, fűszerpaprikát és a ledarált sertéshúst. Sózzuk, majd összekeverve, egy-két evőkanálnyi vizet hozzáadva fedő alatt közepes erősségű főzőfelületen puhára pároljuk.

Köszvényes betegség esetén húgysavkristályok rakódnak le a szövetekben (főként az ízületekben), és ezek a kikristályosodott, kemény csomók gyulladást okozva időnként rohamokat provokálnak.

Mi is az a köszvény? Mit tehetünk ellene?

Közben egy másik edényben a maradék olaj felén a megtisztított és megmosott rizst átforgatjuk és felöntjük a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű forró vízzel. Sózzuk, majd langyos főzőfelületen fedő alatt puhára főzzük. Amikor a rizs és a hús felpuhult, összekeverjük, ízesítjük az őrölt borssal, pritaminnal. Ezt követően egy olajjal kikent tűzálló edénybe lerakjuk a kelkáposztalevelek felét, majd rátesszük a rizzsel összekevert húst és rárakjuk a maradék kelkáposztalevelet. Tejjel meglocsolva előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.

Elkészítéséhez 50-60 perc szükséges.

Tápérték adatok:

Energiaértéke: 1297 kJ (309 kcal), fehérjeértéke: 14,8 g, zsírértéke: 21,0 g, szénhidrátértéke: 15,2 g, purin értéke: 42,3 mg.

Foto:pixabay.com

Sóskafőzelék

Hozzávalók: (1 főre)

  • 150 g sóska
  • 1 evőkanál 20 g liszt
  • 3/4 kávéskanál 7 g napraforgóolaj
  • 1 evőkanál 20 g tejföl
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 kávéskanál 10 g cukor

Elkészítése: A megtisztított sóskát folyó vízben lemossuk, majd gyengén sózott, forrásban levő vízben átforraljuk. Ezután szűrőkanállal kivéve vágódeszkán vagy turmixgépben apróra összevágjuk, vagy pépesítjük. Közben a lisztet szárazon zsemleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a napraforgóolajat, és a pépesített sóskát, majd adagonként 2-2,5 dl vizet (vagy 2 dl vizet és 0,5 dl tejet), sózzuk és felforraljuk. Amikor felforrt belekeverjük a tejfölt és ízlés szerint a cukrot. Ezután összefőzzük és tálaljuk.

Elkészítéséhez kb. 25 perc szükséges.

Tápérték adatok:

Energiaértéke: 970 kJ (231 kcal), fehérjeértéke: 6,8 g, zsírértéke: 11,1 g, szénhidrátértéke: 26,0 g, purin értéke: 38,5 mg.

Foto:pixabay.com

Piskóta

Hozzávalók: (1 főre)

  • 1 db tojás
  • 1 púpos evőkanál 20 g liszt
  • 1 csapott evőkanál 20 g cukor
  • 1/3 mokkáskanál zsír
  • 1 evőkanál 20 g baracklekvár

Elkészítése: A tojás sárgáját a cukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjével. Amikor a massza elkészült, a zsírral kikent, liszttel megszórt peremes sütőlemezre egyenlő vastagságban szétterítjük. Gyengén előmelegített sütőben, közepes erősségen megsütjük.

Amikor a tészta elkészült, kivesszük, és kifűtve, a szélét körbevágva, szükség szerint vékony, hosszú késsel alányúlva a tésztát egy deszkára kiöntjük. Ezután félbevágjuk, megkenjük baracklekvárral, majd a tetejét visszatéve szeleteljük. Általában egy kisebb peremes sütőlemezen öt tojásból készített alapanyagot lehet csalt elkészíteni. Kevés tojásból csak kisebb méretű őzgerincformában vagy a most már forgalomban levő teflonnal bevont sütőformákat lehet használni.

Sütéséhez kb. 30 perc szükséges.

Tápérték adatok:

Energiaértéke: 1209 kJ (288 kcal), fehérjeértéke: 8,4 g, zsírértéke: 6,0 g, szénhidrátértéke: 49,9 g, purin értéke: 5,4 mg

Foto:pixabay.com

Túrós rétes

Hozzávalók: (1 főre)

  • 2 db réteslap
  • 100 g túró
  • 100 g alma
  • 1/3 db tojás sárga
  • 1 mokkás kanál zsemlemorzsa
  • 1/3 kávéskanál 5 g napraforgóolaj
  • 1 kávéskanál 10 g cukor
  • 1 mokkáskanál 5 g vaníliás cukor
  • 1/4 mokkáskanál fahéj
  • 1/3 mokkáskanál citromhéj

Elkészítése:

A kész réteslapot vizes kézzel óvatosan szétnyitjuk, majd a lisztezett gyúródeszkára tesszük, olajjal meglocsoljuk és rátesszük a második lapot is. Közben a szétmorzsolt tehéntúrót ízesítjük a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával és megszórjuk vele a réteslap felét. Ezután a lemosott almát megtisztítjuk, lereszeljük, és kinyomkodva összekeverjük a zsemlemorzsával, az őrölt fahéjjal és a cukorral, majd a réteslap másik felére hintjük.

Közben a tejfölt a tojás sárgájával jól kikeverjük, és meglocsoljuk vele a réteslap mindkét töltelékes részét, majd óvatosan, hogy el ne szakadjon, összegöngyöljük. Olajjal kikent sütőlemezre helyezzük és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Elkészítéséhez kb. 35-40 perc szükséges.

Tápérték adatok:

Energiaértéke: 1890 kJ (450 kcal), fehérjeértéke: 20,9 g, zsírértéke: 17,0 g, szénhidrátértéke: 53,3 g purin értéke: 21,2 mg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.