Együnk sok chilit!

Egy kutatás kimutatta, hogy a csípős csilipaprika egyik összetevőjét tartalmazó orrspray segít enyhíteni az orrmelléküreg gyulladások egyes típusait.

Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology szaklapban megjelent tanulmány a Capsicum annum tartalmú orrspray alkalmazását hasonlítja össze két héten keresztül egy placebo orrspray-vel 44 olyan alany esetében, akik a nem-allergiás rhinitisz egyik jelentős összetevőjétől szenvedtek. A Capsicum annum kapszaicint tartalmaz, amely az erős paprika csípősségét okozza.

A kapszaicin számos helyileg alkalmazható, vény nélkül kapható érzéstelenítő gyógyszer hatóanyaga is.

Az eredmények azt bizonyították, hogy a spray hatékonyan és biztonságosan használható a nem-allergiás rhinitsz kezelésében.

Az alanyok az enyhülés gyorsabb fellépéséről számoltak be, mint a kontroll csoport tagjai.

red chilli peppers isolated on white

A hatás átlagosan egy percen belül jelentkezett.

A nem-allergiás rhinitisz egy olyan felső légúti megbetegedés, amelyet nem allergia, hanem valamilyen környezeti hatás, például az időjárás, háztartási vegyszerek vagy illatszerek. Vannak azonban olyan betegek is, akik esetében nincs kiváltó tényező, vagy nem tudják, milyen tényező váltja ki a gyulladást. Ez az első olyan kontrollált kísérlet, amelyben a kapszaicint folyamatosan tudták alkalmazni a tünetek enyhítésére. A kutatók szerint jelentős előrelépésről van szó, mert nincsenek hatékony kezelési módszerek a nem-allergiás rhinitisz ellen. A korábbi kísérletekben az összetevő túlságosan erős volt ahhoz, hogy érzéstelenítés nélkül alkalmazni lehessen.

Forrás: