Az ősz gyümölcse – a gránátalma

A magban gazdag grenadine egy igazi vitaminbomba, bár elsősorban különleges íze és színe miatt szeretjük.

A kemény héjú, magban gazdag gyümölcsnek éppen az őszi időszakban van szezonja. Szeptember és december között érdemes beszerezni a kb. 10 cm átmérőjű pirospozsgás gyümölcsöt.

Bár a hűvös estéken a párok is szorosabban ölelik egymást, valójában a gránátalmát nem ezért tartják a termékenység és szerelem jelképének. Elsősorban a héj alatt megbúvó sok-sok magnak köszönheti az irigylésre méltó nevet.

granatalmale-3

Kísérletezzünk bátran

Felhasználását tekintve rendkívül változatos. A gránátalma magja kiváló ízesítőanyaga a desszerteknek, salátáknak és húsoknak egyaránt. Szirupos formában – az ún. grenadine – koktélok alapanyagaként ismert. Nem csupán íze, de színe miatt is előszeretettel használják. A gyümölcs húsa is értékes, mivel különleges ízt kölcsönöz a szárnyasételeknek.

Magtalanítás

A gyümölcs minden része kincs a konyhában, ezért érdemes óvatosan megtisztítani. Trükkös megoldás egy tálban, a víz alatt kiszedni a magokat. Ehhez használtunk villát vagy kiskanalat is, csupán arra kell figyelnünk, hogy mindvégig a víz alatt tartsuk a gránátalma darabot. Az elővigyázatosságnak oka van, ugyanis a lédús gyümölcs foltot hagy a ruhán. Ezt a tulajdonságát hamar felfedezték és fel is használták szőnyegek és fonalak színezőanyagaként.

A hatás sem marad el

A termékenység szimbóluma jó hatással van a női szervezetre. A gránátalma magok rengeteg B5 vitamint, káliumot és C vitamint tartalmaznak, illetve növényi ösztrogéneket. Ennek köszönhetően gyulladáscsökkentésre és a hormonháztartás szabályozására alkalmazzák.

A gránátalma gyógyhatásait vizsgáló kutatások eredményei kimutatták, hogy csökkenthető vele a magas vérnyomás, illetve a szervezet káros koleszterinszintje.

A rákos megbetegedések területén a kezelések során szintén előszeretettel használják a gránátalma kivonatát. Másik meglepő tulajdonsága, hogy antioxidáns tartalma többszöröse a közkedvelt teáknak és vörösboroknak. Ennyi ok éppen elegendő, hogy a legközelebbi bevásárlás során beszerezzünk néhány darabot.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.