Árnikát az izületi fájdalmakra és izmokra

Hegyi árnikával (latin nevén: arnica montana) a kárpátok hegyeiben, sziklás helyeken és nedvesebb legelőkön találkozhatunk.

Nehezen termeszthető több európai országban termesztik helyette az észak-amerikai (Arnica chamissonis Less) fajtáját, mivel ez a faj lényegesebb több virágzatot hoz és magasabb a növényi drog tartalma is. A virágok sárga színét a karotionidok és flavonoidok csoportjába tartozó festékanyagok adják. Ezek a festékanyagok vízben és szeszben egyaránt jól oldódnak.

A virágzatok még tartalmaznak polifenolokat, triterpénvázas alkoholokat, gyantát, keserűanyagot, kolint, cserzőanyagot, zsírsavakat és jelentéktelen mennyiségben timolt és timolszármazékokat tartalmazó illóolajokat.

Arnica_montana

Alkalmazása belsőleg

Az árnikát belsőleg nem ajánlott alkalmazni, mivel pontos adagolás betartása szükséges, ezért elsősorban a gyógyszeripar használja fel és készít belőle különféle termékeket. Homeopathiás kivonatai az alábbi problémákra nyújthatnak segítséget:

Élénkítő, húgykőhajtó, feszültségoldó, gyulladásgátló, görcsoldó hatású. Émelygés, vérpangás, agyrázkódás, bénulás, szívbetegségek, májduzzadás, lépnagyobbodás esetén alkalmazandó. Homeopathiás használata minden olyan esetben javasolt, mikor valamilyen traumás sérülés érte testünket, a balesettől a műtéti beavatkozásokig.

Izzasztó, vizelethajtó, fertőtlenítő hatását az ember- és az állatgyógyászatban egyaránt alkalmazzák.

Alkalmazása külsőleg

Elsősorban zúzódások, rándulások, véraláfutások, húzódás, izületi fájdalmak és gyulladások, idegfájdalmak esetén bizonyította jótékony hatását. Pakolások, krémek formájában használják napjainkban is ezeknél a problémáknál. A szeszes kivonat készítéséhez 1 rész szárított virágot le kell áztatni 5-7 napig 10 rész egészségügyi szeszben, amit naponta kell kevergetni, majd szűrni. Borogatáskor 2 evőkanál alkoholos kivonatott kell elkeverni 5 dl vízzel.

Afták, szájüreggyulladások, torok- vagy gégegyulladásnál 1 teáskanálnyi alkoholos kivonatot 2 dl vízzel kell elkeverni. 10 éves kor alatt ne használjuk öblögetőszerként sem.

Yellow Daisy

Másodlagosan különféle bőrgyulladások, hámsérülések, sebek, horzsolások esetén vizes, alkoholos borogatás, esetleg bedörzsölőszerek vagy krémek, kenőcsök formájában alkalmazták a hagyományos népi gyógyászatban, csakúgy, mint napjainkban a modern növénygyógyászatban. Hámképződést és bőrújraképződést elősegítő hatása miatt néhány testápolószerben is megtalálható kis mennyiségben.

Pszichés és lelki hatása

Homeopathiás használata az alábbi lelki változásokat segíti elő: jót tesz az árnika súlyos sokkos állapotban lévőknek, valamint lelki sebekben és fájdalmakban szenvedőknek. Segíti a kiemelkedést az érzelmi válságokból. Műtétek előtt, szülés, vizsgák, viták, válás előtt és hasonló helyzetekben a fenyegető traumák megelőzése céljából ajánlatos árnikát használni.

Egyes esetekben, amennyiben valaki allergiás az árnika összetevőire, túlérzékenységi ? allergiás ? tüneteket válthat ki.

A belsőleg adagolt árnika tartalmú gyógyszerek vagy gyógyszerkészítmények túladagolása során az alábbi tüneteket lehet tapasztalni: szapora szívverés (tachycardia), szívtáji panaszok, légszomj. Ezekben az esetekben be kell szüntetni a készítmény fogyasztását és konzultálni a terméket javasló orvossal vagy gyógyszerésszel.

Ellenjavallat

Az árnika belső használatra, valamint a hatóanyagaira érzékenyek számára. 10 éves kor alatt ne használjuk öblögetőszerként sem.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.