A medvehagyma frissítő ereje – recepttel

A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele. Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról kapta, hogy a téli álmukból felébredő medvéknek igazi csemegeként szolgált.

Hol található a medvehagyma?

A medvehagyma a hűvös és párás éghajlatot kedveli, ezért hazánkban főként bükk és gyertyán erdeink aljnövényzetét alkotja. Országos elterjedésről azonban nem beszélhetünk. Elsősorban a Dunántúlon és a Mecsekben fordul elő, ott viszont gyakran összefüggő szőnyegként borítja az erdők alját. A növény jellegzetes fokhagymára emlékeztető illattal és ízzel bír.
A medvehagymát a népi gyógyászat különböző formában használja. Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása közül főként vér-, gyomor- és béltisztító hatását emelik ki, de a szív- és érrendszer működését segítő hatása is fontos.

Koleszterincsökkentő és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. A tavaszi tisztítókúrákhoz gyakran javasolják.
A medvehagyma igazi gasztronómiai értékkel bír.

medvehagyma

Sokféleképpen felhasználható: zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű salátaként, leves, főzelék, fasírt ízesítésére egyaránt alkalmas, sőt még pesto is készíthető belőle. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva.
A medvehagyma a védett természeti területeken csak engedéllyel, illetve tulajdonosi hozzájárulással gyűjthető. Fontos, hogy egy-egy tőről csupán a levelek egy részét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék. Ha nem ismeri a növényt, ne gyűjtse, inkább biztos helyről szerezze be!

Recept Önnek!

Lepje meg családját a tej, tojás és élesztő nélküli bio medvehagymás pogácsával vagy készítse el a medvehagymás pestot!

Szeretnénk Önt megajándékozni egy recepttel. Megajándékozni valakit egyáltalán nem könnyű dolog, főleg akkor nem, ha az, akit szeretnénk meglepni, nem fogyaszthat cukrot és élesztőt. Reméljük a bio medvehagymás pesto receptje nagy segítséget jelent a tudatosan táplálkozóknak, a candidásoknak és a cukorbetegségben szenvedőknek. Jó étvágyat kívánunk!

 Bio medvehagymás pesto

Hozzávalók:

  • 10 dkg medvehagyma
  • 1 dkg bio fenyőmag
  • 5 dkg bio reszelt parmezán sajt (vegetáriánusok füstölt növényi sajttal helyettesíthetik)
  • bio chili ízlés szerint
  • tengeri só ízlés szerint
  • őrölt színes bio bors (fekete, fehér, rózsa, zöld ) ízlés szerint
  • kb. 0.7 dl bio hidegen sajtolt étolaj ( napraforgó vagy olíva)

Egy száraz serpenyőben a bio fenyőmagot enyhén megpirítjuk, majd beletesszük az aprítógépbe. A bio chiliből eltávolítjuk a magokat és az ereket, és berakjuk ezt is az aprítógépbe. Őrölt bio chilit is használhatunk. A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, csíkokra vágjuk és az aprítógépbe tesszük. Az eddigi összetevőket ledaráljuk.
Az aprítóba belerakjuk a reszelt bio sajtot, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáöntünk annyi bio étolajat, amennyit felvesz, majd összemixeljük.
A pestot üvegbe tesszük, lefedjük és hűtőszekrényben tároljuk.

További receptek a piszeioko.hu-oldalán itt>>>>>>>>

    

Forrás: https://napidoktor.hu/index