A leveles zöldségek és a színes gyümölcsök javítják a látást

A zöld leveles zöldségekben és színes gyümölcsökben megtalálható karotinoidok javítják a látást és segítségükkel megelőzhetők az időskori szembetegségek –  derült ki egy tanulmányból.

Leveles zöldségek – nem csak zöld szeműeknek

A Georgiai Egyetem kutatói számos korábbi vizsgálat felhasználásával hasonlították össze a karotinoidok csoportjába tartozó lutein és zeaxantin látásra gyakorolt hatását. Ezek a vegyületek fontosak az emberi látás, különösen az ideghártya (retina) szempontjából.

Kiderült, hogy a lutein és a zeaxantin valóban hatással van a látásra: csökkentik a vakító fény okozta kellemetlenségeket, javítják a kontrasztot és lerövidítik a szem alkalmazkodási idejét, emellett megnövelik a látótávolságot is.

szemszín

Dr. Billy R. Hammond, a tanulmány vezető szerzője elmondta: A lutein és a zeaxantin hatásai nagyon fontosak, mivel biológiai úton javíthatják a látást. Egy 2008-as vizsgálat szerint a két színanyag védi a retinát és a szemlencsét is, így megvédhetnek az időskori szembetegségek, például a makuladegeneráció és a szürkehályog ellen is.

A szürke hályog (cataracta) a szemlencse részleges vagy teljes elhomályosodását jelenti („mintha vízfátyolon keresztül nézne”).  A szürke hályog kialakulásában legnagyobb jelentősége a macula degenerációhoz, glaucomához hasonlóan az életkornak van,  ritkábban azonban lehet veleszületett, sérülés, gyógyszerszedés következménye. Műtét nélkül vaksághoz vezethet.  Napjainkban a műtétre akkor kerül sor, ha a látásromlás a pácienst mindennapi tevékenységében korlátozza.

A szemünket nem lehet igazából védeni. Dohányosok azonban az dohányzás elhagyásával csökkenthetik az időskori macula degeneráció kialakulásának kockázatát, cukorbetegek a vércukor háztartás, a vérzsírok szintjének, a vérnyomás pontos beállításával csökkenthetik a vakságot okozó szemfenéki elváltozások előfordulásának veszélyét.

A cikk a Journal of Food Science folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index