A citrom gyógyhatásai

A citromot azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnunk, a kb. 3-5méter magas citromfa gyümölcse gyakori vendég a konyhában.

Nyáron a belőle készített limonádéval csillapítjuk szomjunkat, az őszi, téli megfázós időszakban teánkat ízesítjük vele. Cikkünkben összegyűjtöttük néhány érdekességet a citromról, valamint hasznos tudnivalókat tápanyag tartalmáról.

citrom

A citromot az előbbieken túl egyéb módon is felhasználhatjuk, reszelt héja, nagyon aromás, remek ízesítője a süteményeknek, gyümölcsleveseknek. Kozmetikumokban és tisztítószerekben friss, üde illata miatt, illatosításra használják illóolaját.

Számos olyan értékes tápanyagot tartalmaz, és ezek következtében, több olyan pozitív hatással is bír, ami miatt érdemes beiktatni étrendünkbe. Kalóriatartalma alacsony, rost, C-vitamin, glikozid és illóolaj tartalma jelentősnek mondható. A benne található C-vitamin immunerősítő, a glikozid antibakteriális hatású, míg az illóolaj az emésztést serkenti.

citrom5

Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és nyákoldó hatása miatt, az egyik legismertebb természetes gyógyír a megfázás kezelésére. Egyes források szerint lázcsillapító, vérképző és idegnyugtató hatással is bír.

A citrommal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a benne található C-vitamin, a hő hatásra bomlik, ezért bár csábító a forró teát ízesíteni vele, inkább fogyasszuk limonádé formájában, és cukor nélkül, mivel utóbbi szintén rontja a citrom hatását.

Forrás: CityGreen


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.