Zöld porszívóval a fenntartható jövőért

Mint az elunt gumikacsa reinkarnációja, új életre kel, erejét immár törött ventillátor lapátokkal és mobiltelefon előlapokkal erősítve. A zöld porszívó újabb lépés a fenntartható jövő felé.

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban erősen megoszlik a közvélemény. Amíg az elkötelezett hívek akár kilométereket is gyalogolnak a szelektív lerakóhely felkutatásához, addig más, notórius tagadók egyáltalán nem hisznek benne. Érveik szerint a gondosan válogatott darabokat idővel összeöntik, vagy legalábbis az újrafeldolgozásuk jár akkora környezetszennyezéssel, mint maga a szemét puszta léte.

Ha az örök ellentétet nem is fogja feloldani, mindenképp figyelemre méltó új törekvés a zöld porszívó. Energiatakarékos motor, minimális, újrahasznosított papírcsomagolás, kukoricakeményítőből készült porzsák és nem utolsósorban újrahasznosított műanyagok felhasználásával gyártott burkolat jellemzi.

Hatékonyságuk a 2000 wattos modellekével egyezik, de 30-50 százalékkal kevesebb energiát használnak fel, mint társaik. Azon kívül, hogy a zöld porszívó 55-70 százaléknyi újrahasznosított anyagból készül, az ilyen típusú üzemen kívül helyezett háztartási gépek 92 százalékban újra feldolgozhatóak.

A helyenként gumicsizmából és más, keményebb műanyaghulladékból álló kevert masszából már nem csak fekvőrendőröket és útszéli tartóoszlopokat nyerhetünk, hanem ehhez hasonló, formatervezett háztartási gépeket is.

electrolux3

Szkeptikusoknak pedig érdemes végiggondolni, hogy bár az újrafeldolgozás környezetszennyező hatása valóban sokat vitatott téma, ám cáfolhatatlan tény, hogy csak a budapesti szelektív hulladéktelepen naponta összegyűlő több tízezer köbméter hulladék, helyhiány következtében előbb-utóbb kiöntene bennünket.

Sőt, nem elég, hogy néhány évtized múlva gyakorlatilag egy szemétkupacon élnénk, lerakás esetén a betemetett hulladékok a megfelelő hűtés hiányában akár 30-40 évig is szublimálnak különböző egészségre ártalmas gőzöket és gázokat imádott bioszféránkba.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.