Kislexikon – Alternatív gyógymódok

Az allergiás megbetegedések száma évről évre növekszik, ráadásul a panaszok visszatérők. Napjainkban egyre jobban elterjedt a krónikus betegségek alternatív kezelési módszerei

Ennek oka rendkívül összetett. Azon túl, hogy a környezetben egyre nagyobb számban fordulnak elő természetellenes anyagok, genetikai, pszichés, és immunológiai tényezők is közreműködnek a betegség kialakulásában. Így a gyógyításnál is figyelembe kellene venni mindezt. Sok esetben nem elegendő a gyógyszeres kezeléssel a külső tényezők által okozott tüneteket megszüntetni, hanem a mögöttes lelki, és fizikai állapot javításával elsőként az okot kellene orvosolni.

Ez lehet az egyik alapja, hogy világszerte egyre jobban terjednek a krónikus betegségek alternatív kezelési módszerei. A legtöbb alternatív medicina a gyógyszeres kezelésekkel ellentétben mellékhatásoktól mentes, és a felszín mögé tekintve személyre szóló kezelést ad.

Íme néhány lehetséges alternatív gyógymód, melyeket akár gyógyszeres kezelések kiegészítéseként is sikerrel alkalmazhatunk;

Bach virágterápia

Dr. Edward Bach angol orvos által kidolgozott gyógyítási módszer minden tekintetben forradalminak nevezhető. Az egyébként hagyományos orvoslásban, és homeopátiában is jártas Bach, ez utóbbi gyógyítás alapelveiből kiindulva fejlesztette ki terápiáját. Bach, a test és lélek szoros kapcsolatából kiindulva 38 virágzó növényt válogatott össze pusztán pszichológiai kritériumok alapján, amelyek ugyan nem tartoznak a szokásos gyógynövények közé, tehát nem a fizikai testen át, hanem finomabb, energetikai síkon hatnak ránk.

kohoges4

A módszer szerint a gyógyhatású virágokból, napenergia segítségével finom esszenciát nyernek, majd alkohollal vegyítve az így kapott koncentrátumot kis fiolákba töltik. Az „elixír” finom cseppjei serkentik szervezetünk öngyógyító erőit. A virágesszenciákat különböző lelkiállapotokkal feleltetik meg (például, félelem, bizonytalanság, magányosság) így a hangulatokon keresztül vezet az út a gyógyulásig. A Bach terápia arra utal, hogy minden ember magában hordja a saját gyógyírját.

Kineziológia

Az ősi kínai ismereteken alapuló holisztikus módszer célja, a test energetikai egyensúlyának helyreállítása. A kinezológus izomtesztelés segítségével igyekszik felderíteni azokat a traumatikus élményeket, amelyek születésünktől fogva feldolgozatlanul maradtak, elfojtódtak, és ez által számtalan betegség hátterében állhatnak. A kezelés célja a jelenbéli és múltbeli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. A módszer elsősorban diagnosztizál, és hatékonyan oldja a stresszt, így nem csupán pszichés, hanem fizikai betegségek orvoslásához is hozzájárul. A kineziológia kezünkbe adja az öngyógyítás lehetőségét, hiszen ha tudjuk a miértet, már az is világosabb lesz, hogy hogyan tovább? A módszer kiválóan alkalmazható a Bach terápiával és a homeopátiával együtt.

allergia29

Akupunktúra

A szintén kínai orvoslásra épülő akupunktúra nagyban különbözik a nyugati felfogástól. A keleti orvoslás szerint az életenergia szabadon kell, hogy áramoljon a testünkben, mert az ún. csí, amely a meridiánokon keresztül árad, csupán így képes kifejteni a szerveket tápláló és védő hatását. Amennyiben a csí akadályba ütközik, felborul a harmonikus egyensúly.

A testünkön fellelhető mintegy 365 nevezetes akupunktúrás pont a meridiánok mentén található, és ezek mindegyike kapcsolatban áll valamely szervünkkel. A kezelések során tűszúrások hatására a szervezet, saját védelmi rendszerét aktivizálja. Így helyreáll testünk energetikai rendszere és, javul a keringésünk.

Az allergiás megbetegedések közül a szénanátha az egyik legjobban orvosolható tünet az akupunktúrával. A kezeléseket célszerű a pollenszezon kezdete előtt megkezdeni.

Homeopátia

bok_homeopatia_1802A homeopátia alapelve szerint a betegségek – többek között az allergia is – olyan gyógyszerekkel gyógyíthatóak, amelyek a betegségekhez hasonló tüneteket okoznak, vagyis egy anyag, amely egy bizonyos tünetcsoportot előidéz, megfelelő módon alkalmazva ugyan ezeket a tüneteket gyógyítani is tudja. A homeopátiás készítmény egy adott tünettel szemben felerősíti a szervezetünkben zajló folyamatokat, amely ezt követően tudja is, hogy mi a teendője.
A homeopátiás szer a beteg számára speciális úton kerül kiválasztásra, a szakértő orvos elsőként ugyanis nem csupán az allergiás tüneteinket, hanem az összes létező, és fennálló fizikai, és pszichológiai vonásunkat mérlegeli. Az ez után kiválasztott anyag alkalmas lehet akár akut, akár krónikus betegségek gyógyítására is.

Biorezonancia

A módszer közel 30 évvel ezelőtt Dr. Fzranz Morell elgondolásai alapján született, aki szerint a beteg szervezetében lévő rezgések szétválaszthatók harmonikus, vagyis „jó” és diszharmonikus, azaz „rossz” rezgésekre. Valamennyi élő szervezet rendelkezik ugyanis elektromos mezővel. Az elektromágneses rezgések ráadásul életünk fontos szabályozói.

Ezen rezgések átalakításával Morell egy nagyhatású gyógymód lehetőségét teremtette meg.  Ez a gyökeresen új biofizikai diagnosztikai és terápiás eljárás, mára a technológia fejlődésének köszönhetően szinte a tökéletességig finomodott. A módszer lényege, hogy a kezelés során az orvos, a szervezetünkben zajló biofizikai folyamatokba egy speciális készülés segítségével avatkozik be.

A Bach virágcseppek fák, cserjék, virágok, növények törzseszenciái és mindenki számára a saját személyre szóló törzseszenciáit tartalmazzák.

Test és lélek terápiája

A gyógyuláshoz a legfontosabb a nyugodt lelki állapot elérése. Ma azonban már számtalan relaxációs módszer áll rendelkezésünkre, melyek segítik a teljes testi és lelki ellazulást.

Balassa-Szökrönyös Éva

Forrás: