Őszi gyümölcsök a betegség elkerülésésre!

Nem csak nyáron ehetünk vitamindús gyümölcsöket! Az ősz, is tartogat számunkra néhány igazi finomságot.

Sarah Wilson, a londoni Grace Hercegnő Kórház dietetikusa szerint van néhány olyan gyümölcs, amely igazán hasznos lehet számunkra ősszel. Ilyen a szeder, a mogyoró, csipkebogyó és a kökény, amelyek tele vannak vitaminokkal és egészségmegőrző anyagokkal.

Szeder: A szeder az egy igazi vitaminbomba, több vas van benne, mint például egy bélszínben. Ezért ha rendszeresen fogyasztunk belőle, megakadályozhatjuk a vérszegénységet. Száz grammjában 1.85mg vas van, ami a 23 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Emellett kiváló C-vitamin forrás, és tele van antioxidánsokkal is, amelyek fiatalítanak és tisztítják a szervezetet.

szeder2

Mogyoró: A szívünk egészsége érdekében érdemes fogyasztani, ugyanis csökkenti a koleszterinszintet. Ez utóbbi eltömítheti az artériákat. Egy 2007-es tanulmány azt is kimutatta, hogy akik rendszeresen ettek belőle, azoknál 35 százalékkal csökkent a koszorúerek megbetegedésének a kockázata. A vegetáriánusoknak is ajánlott a fogyasztása, mivel kiváló Omega-3 zsírsav forrás is, ami mérsékli a szívaritmiák kockázatát.

Csipkebogyó: Nagyszerű a köhögésre és egyéb megfázásos betegség kezelésére. A citromnál és a narancsnál például 1000-szer több C-Vitamint tartalmaz. Ezenkívül gazdag D-, E- vitaminban, káliumban, vasban és zsírsavakban is. Számos tanulmány mutatta ki, hogy segít csökkenteni a csont-ízületi gyulladás miatt kialakult fájdalmat. Segít meggátolni egyes tumorok növekedését is. A csipkebogyó emellett kiváló a szem egészségének megőrzése érdekében is, segít ugyanis megakadályozni a szürkehályog kialakulását.

Kökény: A kökény a kökénybokor gyümölcse, amely a szilvafélék közé tartozik. Gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban. Természetes antibakteriális hatású, így hasznos lehet belőle például borogatást készíteni. Szirupként fogyasztva nem csak finom, jól jöhet a megfázás ellen is.

A természetes formában elfogyasztott vitaminok fontosak. A hazánkban egyik legjobb C-vitaminforrás a csipkebogyó. A bibliában az égő csipkebokor Mózes elhívásának, később a barokk művészetben pedig a szeplőtelen fogantatásnak a jelképe.

Csipkebogyó és C-vitamin

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Csabai Csaba

    Tessék már mondani járt ön mostanában piacon vagy boltban ?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.